top of page
Logo-2024_NL.png
CHÂTEL

Afstand vanaf Utrecht: 940 kilometer (ongeveer 9 uur rijden).

Het charmante skidorp Châtel ligt tussen het meer van Genève en de Mont Blanc, in het hart van Les Portes du Soleil, één van de grootste en bekendste skigebieden in Frankrijk. Het dorp ligt vlakbij de Zwitserse grens op slechts 1,5 uur rijden van Genève.

Châtel is één van de 12 plaatsen in het internationaal bekende skigebied Portes du Soleil. In het authentieke dorp met veel chaletbouw vind je een mooi evenwicht tussen traditioneel en modern, terwijl het skigebied met 600km aan piste voor ieder wat wils biedt. Een vakantie met het hele gezin, een weekendje met vrienden of een romantisch uitstapje met je geliefde, Châtel is er uitermate geschikt voor. Het gezellige stadje, de vele faciliteiten, de evenementen en het uitgestrekte wintersportgebied waar het deel van uitmaakt, maken van Châtel de ultieme wintersportbestemming. Vanzelfsprekend neemt een skiër liever een skilift dan een bus om zich in een skigebied te verplaatsen. Skis aux pieds, noemen ze dat in Frankrijk. Châtel heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in stoeltjesliften, waardoor nu vrijwel heel Portes du Soleil gekenmerkt wordt door de “skis aux pieds”.

Skiën met kinderen

Châtel heeft het label Famille Plus Montagne. Dit betekent dat het skioord uitermate geschikt is voor kinderen en dat het over de nodige kinderfaciliteiten beschikt. Châtel biedt talloze mogelijkheden waarmee het hele gezin zich vermaakt. Châtel ligt in de Vallei van Abondance, bakermat van vele kaassoorten. Leuk is dan ook een bezoek aan een kaasboerderij, waarbij de boer(in) laat zien hoe de kaas gemaakt wordt. Naast het “sneeuwkoninkrijk der kinderen”, zijn er ook twee grote en veilige sleebanen in Pré-laJoux. De eerste baan is toegankelijk voor kinderen van 2 tot 6 jaar, de tweede van 6 jaar en ouder. De baan is vanuit het centrum bereikbaar met een gratis shuttle. Ook in Sous-Vonnes en Super-Châtel zijn deze sleebanen te inden. De Paarse Milka Piste richt zich speciaal op de jonge liefhebbers van sneeuw en natuur. Op deze piste in Super-Châtel wordt op een speelse wijze kennisgemaakt met de natuur van het alpengebied. Ook oudere kinderen vermaken zich prima in het van camera’s voorziene snowpark “Smoothpark” in Super-Châtel of op de boardercross. De kunsten kunnen zo gedeeld worden op social media. Wie durft, gaat sleeën met een airboard of neemt de Fantasticable, een tokkelbaan waarmee je op meer dan 140m hoogte boven het skigebied zweeft. Natuurlijk mogen in een resort voorzien van Famille Plus keurmerk kinderopvang en ski lessen voor kinderen niet ontbreken.

 

Activiteiten

In de bergen en de vallei liggen, naast skipistes, ook wandelroutes met een totale lengte van 80km. De omgeving leent zich prima voor sneeuwschoenwandelingen, het verkennen van de natuur en genieten van het prachtige uitzicht. Maar ook bijzondere activiteiten zoals een rit op een yooner (een traditionele slee), sneeuwschoenwandelen, snowracen en vissen onder het ijs behoren tot de mogelijkheden. In het lawinepieperpark (DVA Park) kan op een speelse wijze, in de vorm van workshops en demonstraties, kennis worden gemaakt met het gebruik van de lawinepieper. Bovendien is er ook een bobsleepiste en kun je in Châtel paragliden! Met ‘’de kleine toeristische trein’’ rijd je door Châtel en kom je langs de bezienswaardigheden, maar ga je ook van de gebaande paden af. Het treintje biedt de mogelijkheid om Châtel in zijn geheel te ontdekken. Liefhebbers van cultuur kunnen in Châtel kennis opdoen over de geschiedenis van de stad door een bezoek te brengen aan één van de ergfoedsites, de kerken en kapelletjes of de oude douane en zagerij. Daarnaast is in het hart van het dorp een groot zwemparadijs en wellnesscentrum Forme d’Ô te vinden. Een aanrader is ook om de lokale kaasspecialiteit Berthoud te proberen. De beste Berthoud kan je vinden bij restaurant Le Vieux Four. Tip: Op donderdag is de Linga piste van 19:30 tot 21:30 uur open voor een nachtelijk skiritje.

Nieuw voor 2018-2019

In augustus 2018 zijn de werkzaamheden rondom een nieuwe skilift in Châtel gestart. De huidige 4- persoons Leitner lift zal vervangen worden door een skilift met een capaciteit voor 6 personen, van het merk Poma. Hierdoor zullen er vanaf december 2018 niet 2600, maar 3000 personen per uur kunnen worden vervoerd.

Feiten en cijfers
 • Geopend van 22 december 2018 tot en met 22 april 2019

 • Skigebied van 1.100m tot 2.200m

 • 650km piste in Portes du Soleil en 130km piste in Châtel

 • Skigebied Portes du Soleil: 300 pistes: 37 groen, 123 blauw, 110 rood en 30 zwart

 • Châtel: 9 groen, 16 blauw, 15 rood en 6 zwart

 • Espace Liberté (Châtel, Torgon, La Chapelle d’Abondance en Le Corbeau van het Zwiterse Morgins) is 73 pisten en 61 skiliften, 1 snowpark, 1 boarder cross, 4 beginnerszones, 40km langlaufloipes, 80km afgebakende wandelpaden

 • Skipas (volwassenen) voor één dag in Portes du Soleil € 53,- en voor zes dagen € 265,- (voor alleen in Châtel is het € 43,- voor één dag en € 205,- voor zes dagen)

 • Skipas (jongeren van 16 tot 19 en senioren vanaf 65) voor één dag in Portes du Soleil € 48,- en voor zes dagen € 239,-

 • (voor alleen in Châtel is het €38,70 voor één dag en € 184,- voor zes dagen)

 • Skipas (kinderen) voor één dag in Portes du Soleil € 40 en voor zes dagen € 199,- (voor alleen in Châtel is het € 32,30,- voor één dag en € 154,- voor zes dagen)

 • Bovendien gelden er lagere gezintarieven bij gelijktijdige aankoop van minstens 4 skipassen voor Châtel waaronder tenminste 1 kinder- of juniorenpas. Dagpas: € 38,70 (volwassene), € 29,- (kind) en € 34,80 (jongere). Voor zes dagen: € 184,- (volwassene), € 138,- (kind) en € 166,- (jongere).

 • Qua accommodatie is er keuze uit verschillende hotels, appartementen en vakantiehuizen, pensions, B&B’s, een jeugdherberg en zelfs een camping met blokhutten.

 • Skiles in het Nederlands mogelijk

 • Ook geschikt voor mindervaliden

bottom of page