top of page
Logo-2024_NL.png

Château de Saint-Point-Lamartine, een romantisch kasteel in het zuiden van Bourgondië

Bijgewerkt op: 23 feb. 2023


De beroemde voormalige inwoners

Het kasteel Saint-Point, gebouwd tussen de 12e en 14e eeuw en geklasseerd als historisch monument, kwam in 1820 in handen van de romantische schrijver Alphonse de Lamartine en zijn vrouw, Marianne, een van origine Engelse artieste. Het Middeleeuwse kasteel is 5 jaar later helemaal in stijl met de mode van toen, de gothic revival, gerestaureerd. Daarmee is het vandaag de dag een waar sprookjeskasteel…..


Het kasteel vandaag de dag

Het kasteel is net zo gedecoreerd als vroeger en dankzij de architectuur, het interieur en enkele persoonlijke bezittingen van de voormalige beroemde inwoners stapt de bezoeker terug in de tijd, en ontdekt zo het leven van aristocratische families en artiesten in de 19e eeuw.


Beroemd schrijver/dichter en staatsman

Alphonse de Lamartine was niet alleen de vader van de romantische stroming maar ook een politiek figuur die zich inzette voor de sociale strijd in die tijd. Zo deed hij mee aan de Revolutie van 1848 en was hij Minister van Buitenlandse Zaken in de tweede Republiek. Hij heeft zodoende bijgedragen aan de afschaffing van de slavernij, de doodstraf en het invoeren van het algemene kiesstelsel.


Wat kun je er ontdekken?

Het bezoek omvat het privé vertrek en de werkkamer van Alphonse de Lamartine, die gestyled werd door Marianne, de 18e eewse eetkamer, de werkkamer van de persoonlijke secretaris van Lamartine en het museum. In de grote woonkamer op de begane grond vind je objecten en persoonlijke souvenirs van de schrijver/dichter en zijn vrouw, die hun nicht, Valentine de Cessiat, bewaard heeft.

Bezoek naast het interieur ook vooral de prachtige Engelse tuin, het graf en het Romaanse kerkje aan de rand van het park.


Bezoek het kasteel

Het kasteel is open van 20 mei tot 30 september 2023.

Groepen kunnen op afspraak het hele jaar door terecht.


Château de Saint-Point – Lamartine

316 route du château de Lamartine

71520 Saint-Point


Het kasteel ligt op 3u35 uur van Parijs, op een uurtje van Lyon en op 15 kilometer van de afslag 29 op de A6 (Mâcon-Sud). Op de site vind je een kaartje.

De parkeerplaats voor bussen ligt voor de hoofdingang van het kasteel.
0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page