top of page
Logo-2024_NL.jpg

Cité Internationale de la Langue Française


© Benjamin Gavaudo / CMN

Op 19 oktober wordt in het voormalige kasteel van François I de “Cité Internationale de la Langue Française” ingehuldigd door president Macron.

Dit culturele centrum in Villers-Cotterêts zal worden gewijd aan de Franse taal en haar rijkdom en geschiedenis door de eeuwen heen. Een fun fact is dat Frans I in 1539 in dit kasteel een besluit heeft getekend waardoor de Franse taal erkend werd als de officiële taal in plaats van het Latijn.


Na vier jaar verbouwen is dit pand een ware ode geworden aan de Franse literatuur. Liefhebbers van de Franse taal en geschiedenis kunnen hier hun hart ophalen. Taalkundigen, schrijvers, historici en komieken hebben het parcours “L’aventure du français” uitgezet waarin bezoekers alles te weten kunnen komen over de Franse taal.


De tour is beschikbaar in het Frans, Engels en Duits. Daarnaast is de rondleiding in vijf andere talen (waaronder in het Nederlands) beschikbaar via een app.


Wereldberoemde schrijvers en dichters zoals Alexandre Dumas (schrijver van de Drie Musketiers), Jean de La Fontaine en Jean Racine zijn geboren en in de meeste gevallen getogen in de omgeving van Villers-Cotterêts. Dit geeft de mogelijkheid om een uitje aan dit culturele centrum uit te breiden met een bezoek aan musea die gerelateerd zijn aan deze beroemdheden.


Het glazen dak met een ‘lexicale hemel’ in het 10 meter hoge atrium vertoont een enorme verscheidenheid aan woorden, van streektaal tot argot en literaire uitdrukkingen. In deze ruimte vinden ook verschillende evenementen en tentoonstellingen plaats. Het auditorium biedt ruimte voor concerten, debatten, workshops, trainingen en andere educatieve activiteiten.

Als afsluiting kunnen bezoekers genieten van de adembenemende natuur in het kasteelpark en in het naburige bos van “Retz” dat is aangemerkt als “Forêt d’Exception”. Dit exclusieve label is toegekend aan slechts 15 andere bosgebieden in Frankrijk. Er zijn tenminste 12 prachtige wandelroutes te vinden in het uit 13 000 hectare bestaande bos. Bezoekers kunnen naast te voet ook met de fiets of zelfs te paard op zoek gaan naar de parel van het bos… een eik van 365 jaar!


Neem voor meer informatie een kijkje op de website van de “Cité Internationale de la Langue Française”: https://www.cite-langue-francaise.fr/en.


Contact persoon Cité internationale de la Langue Française :


Karin LECHEVIN Chargée de développement économique et touristique 03 44 42 72 70 / 06 37 31 31 83 karin.lechevin@monuments-nationaux.fr


Fotocredits: © Cité international de la langue française

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page