top of page
Logo-2024_NL.png
BOURGOGNE

Romaanse abdijen, hertogelijke steden, kastelen met geglazuurde daken en charmante dorpjes maken van Bourgogne een streek met historisch erfgoed.

Je klant leert de Bourgogne kennen langs de wijngaarden. Vooral de bekende wijnen Chablis, Mâconnais en Côtes de Nuits vormen de reputatie van deze streek. In de regio speelt niet alleen de wijn een grote rol, maar ook het water, met meer dan 1200 km aan waterwegen. Tijdens een trektocht door natuurpark de Morvan of een boottocht over de Yonne komt je klant langs het natuurschoon in de Bourgogne.

Vakantie-ideeën

De ‘véloroute du vignoble’ gaat langs de wijngaarden tussen Dijon en Beaune.

Romaanse kunst komt je klant tegen in Cluny, Paray-le-Monial, Vézelay, La Charité-sur-Loire, Auxerre en Fontenay.

Nevers is de stad van het aardewerk, in Beaune is een bezoek aan de Hospices de moeite waard en Dijon is een uitzonderlijke artistieke hoofdstad.

Favoriete tips

Bourgogne doorkruis je op de fiets met ‘Le Tour de Bourgogne à Vélo’, langs rivieren en kanalen via routes die wel 800 km tellen. Je rijdt in je eigen tempo, voor een paar uurtjes of de hele dag. Met behulp van deze handige site met GPS-applicatie plan je de route en lees je wat je onderweg kunt zien en doen.

Bezoek het Middeleeuwse bouwterrein Guédelon. Hier komt een Middeleeuws fort, gebouwd met bouwmaterialen en technieken uit de XIII eeuw.

In het hart van de regio ligt het regionale natuurpark Parc de Morvan, met vele meren en riviertjes, ideaal voor recreatie en sportieve activiteiten.

FRANCHE-COMTÉ

Franche-Comté, gelegen tussen de Vogezen en de Jura, is een streek met een rijke natuur en veel water. Daarmee is het een prima plek voor natuurliefhebbers, wandelaars en fietsers. De regio bestaat uit vier departementen: de Doubs, de Haute-Saône, de Jura en het Territoire van Belfort.

Deze streek heeft een zeer eigen cultureel verleden, met veel traditionele ambachten, die zeker de moeite waard zijn om te ontdekken.

Vakantie-ideeën

Verblijf aan een van de prachtige meren in de Jura en bezoek de de indrukwekkende Saut du Doubs watervallen de Hérissonwatervallen. Je kunt er ook een (house boat) boot huren of lekker op pad gaan met een kano.

De Franche-Comté is een echte fiets- en mountainbike regio. Er zijn vele soorten routes: groene wegen, kleine landweggetjes, routes met hoogteverschil, door laagvlaktes (bijvoorbeeld langs de rivieren de Saône en de Doubs), over heuvels, door hoogvlaktes of tot aan de toppen van de bergen. Alle routes zijn afgebakend zodat je er in alle rust kunt fietsen. Voorbeelden: Eurovélo 6 met 187 km tussen Dole en Belfort, de Francovélosuisse met 40 km hoofdroute en de mogelijkheid aan 300 km tochtjes eromheen, in de Haute-Saône zijn weer 20 rondtochten mogeijk, en de Jura doorkruis je met de Jura à Vélo (Jura op de fiets ) en de Grote Oversteek .

Ontdek de wijnstreek met de auto, op de fiets of al wandelend.

Favoriete tips

In Belfort bezoek je de gigantische leeuw die in de rotsen is uitgehakt door Bartholi. De liefhebber van traditionele ambachten zoals hout en klokkenmakerij kan een bezoek brengen aan het astronomische uurwerk met 70 wijzerplaten en 21 automaten in Besançon of aan Saint Claude, dat sinds de 16e eeuw beroemd is om zijn pijpen. In Sochaux-Montbéliard is een heel museum gewijd aan het automerk  Peugeot (Musée de l’Aventure)

Beroemde bouwwerken zijn de Koninklijke Zoutmijn van de stad Arc et Senans (op de Werelderfgoedlijst van UNESCO) en de kapel Notre-Dame-du-Haut die Le Corbusier tussen 1950 en 1954 in Ronchamps bouwde.

In pittoreske plaatsjes als Arbois en Ornans of in het dorpje Pesmes dat tot een van de 140 mooiste dorpen van Frankrijk behoort, lijkt het of de tijd heeft stilgestaan.

In de Gorges de Langouette in Planches-en-Montagne maak je een tocht door een 47m diepe kloof met een riviertje en overal varens en moerasplanten. En als extraatje een 15m hoge waterval! Ook spannend: de grotten van Osselle en de grotten van Planches.

Ook voor jongeren is er veel te beleven: het Festival Eurockéennes vindt elk jaar in juli plaats in  Belfort. Het is één van grootste openlucht festivals van Europa met meer dan 50 groepen en artiesten.

Voor meer informatie:
Bourgogne : www.bourgondie-toerisme.com (Nederlandstalige versie) of neem hier een kijkje. 

Franche-Comté : http://nl.franche-comte.org/  of neem een kijkje op :http://nl.rendezvousenfrance.com/nl/a-decouvrir/rendez-vous-franche-comte
Er is ook een speciale fiets site in het Engels beschikbaar: http://cycling.franche-comte.org/

BLOG BERICHTEN

© Atout France/PHOVOIR

bottom of page