top of page
Logo-2024_NL.jpg
AQUITAINE

De Aquitaine, een zuidwestelijke regio in Frankrijk, strekt zich uit van de Pointe de Grave tot aan de Pyreneeën en van de Atlantische Oceaan tot aan het Centraal Massief. De streek omvat vijf departementen: Gironde, Landes, Dordogne, Pyrénées Atlantiques en Lot et Garonne.

In de Aquitaine vindt je klant 250 km gele zandstranden, vestingstadjes en kastelen, praktisch overal wijngaarden, bergen, rivieren en veel groen. De ‘coole’ golven van de Atlantische Oceaan zijn populair bij surfers.

Vakantie-ideeën

Achter de duinen vormen de vele bossen, plassen en meertjes een ideaal recreatiegebied voor watersporters, wandelaars, fietsers en golfers. De regio telt meer dan 50 golfbanen, waar beginners en gevorderden terecht kunnen.

Het Bassin d`Arcachon, een binnenzee, is een oesterimperium en een reservaat voor Noord-Europese vogels. Maar ook een paradijs voor zwemmers, zeilers en pleziervaarders.

Meer zin in actie? Op de bergstromen in de Pyreneeën kun je raften, kanoën en kajakvaren. Of wat dacht je van wandelen en paardrijden in de Pyreneeën?

Les Landes telt meer dan 200 km aan fietspaden langs de kust. In het binnenland fiets je over oude spoorlijnen en door de Armagnac. Van Bidart naar Hendaye ligt een deel van een Europees wandelpad met thematische uitleg onderweg.

Favoriete tips

Bezoek de vele wijnhuizen, -kastelen en -musea. Doe mee aan wijnproefcursussen of wandel- en fietstochten door de vele wijngaarden in de Aquitaine. Of bekijk ze vanuit de lucht met een ballonvaart.

Door de hele regio komt je klant authentieke dorpjes, kastelen en gezellige steden tegen, vol geschiedenis. Een bezoek meer dan waard zijn Périgueux, Bayonne, Biarritz en Bordeaux.

Er zijn volop uitstapjes mogelijk met kinderen. Naast de bekende prehistorische grotten (w.o. Lascaux II), vind je er veel dierentuinen, een ecomuseum in Marquèze en het middeleeuwse kasteel van Richard Leeuwenhart in Talmont Saint Hilaire, met nachtvoorstellingen.

LIMOUSIN

De Limousin ligt in het hart van Frankrijk met in het westen de uitlopers van het Centraal Massief. Kenmerkend zijn de glooiende, groene landschappen, die uitnodigen tot tal van (sportieve) activiteiten.

Met 6200 km aan wandelpaden en vele fiets- en mountainbike routes kunnen wandelaars en fietsers zich hier uitleven. Leuk met kinderen zijn de diverse avonturen- en boomklimparken. Volop natuur in de regionale natuurparken Périgord-Limousin en Millevaches-Lac de Vassivière. Maar er zijn ook vele meren, waaronder het meer van Vassivière, het meer van Saint-Pardoux en het meer van Causse, waar je naar hartelust kunt kanoën, zeilen, raften of vissen.

De regio kent vele prachtige dorpjes zoals Collonges la Rouge, die geheel in rode is steen is opgetrokken.

Typisch is ook het ambachtswerk: bijvoorbeeld porcelein en glasblazen in Limoges, tapijtkunst in Aubusson, leer in Saint-Junien en papier in Saint-Léonard.

Met de Golf pass (3 of 5 golfterreinen) kan je klant de 10 golfbanen van de regio Limousin ontdekken. Cultuur vindt de klant ook over de 180 km lange Richard Leeuwenhart route, met 19 bezienswaardigheden onderweg.

Indrukwekkend is het herdenkingscentrum Oradour-sur-Glane, een martelaarsdorp van de WO II.

En er is een museum gewijd aan voormalig president Jacques Chirac waar de vele cadeaus uitgestald staan van zijn staatsbezoeken.

POITOU-CHARENTES

Flaneren over lange stranden van fijn zand, genieten van de rust in de moerasgebieden van Poitou, rondtrekken door de wijngaarden van de Charentestreek, de smaken ontdekken van een gevarieerde gastronomie: Poitou-Charentes heeft ontelbare rijkdommen.

Vier verschillende eilanden horen bij de regio: l’île de Ré met haar witte lage huizen en gekleurde luiken. l’île d’Oléron met zijn oesterhuisjes. l’île d’Aix geklasseerd als bijzonder natuurlijk gebied. En het eiland Madame dat uitsluitende tijdens laagwater bereikbaar is.

Het is een ideale regio om te fietsen met ruim 2000 km fietspad, honderden mountainbike circuits en duizenden kleine weggetjes. In Manot, bij Confolens, in de Charente Limousine en in Chauvigny in de Vienne rijdt je klant over twee voormalige spoorwegen met de fiets. Ze maken een landelijke tocht onder viaducten door, langs rivieren en door groene weilanden.

Ritjes of trektochten per paard, tochten in een huifkar, ritjes in een koets of in een gesloten rijtuig of tochten op de rug van een ezel, het zijn allemaal leuke manieren om de regio, zijn erfgoed en zijn landschappen te ontdekken. Neem de Deux-Sèvres met meer dan 600 kilometer aan ruiterpaden en een twintigtal uitgestippelde routes voor een dagje paardrijden.

Je klant geniet onder meer van de vallei van de Charente, het aquarium van La Rochelle, de cognac-huizen, de Romaanse kunst en de attractieparken en dierentuinen.

Kastelen, kerken, abdijen, forten en andere vestingwerken vormen prestigieuze bakens in deze regio.

Op het eiland van Oléron zijn 15 traditionele oesterhuisjes omgebouwd tot artiestenateliers.Het eiland is verbonden met het vasteland middels een 3 km lange brug, waar geen tol meer voor betaald hoeft te worden.

Van april tot en met september neem je een kijkje bij de verschillende kunstenaars: schilders, aardewerkers, fotograven, sieradenmakers… Bezoek de beroemde oesterkwekerijen in Marennes-Oléron.

Het hele jaar zijn in de regio allerlei feesten, festivals en concerten. Een hoogtepunt is Francofolies in La Rochelle waar jaarlijks in de 2e week van juli de beste Franse artiesten optreden.

Ontdek het eiland Ile de Ré op de fiets. Een tolbrug verbindt het vaste land met Ile de Ré. Bezoek daar de zoutpannen.

Leuk voor het hele gezin: Futuroscope, een futuristisch pretpark.

Voor meer informatie:

https://www.nouvelle-aquitaine-tourisme.com/nl (Nederlandse versie) of neem hier en hier een kijkje.

BLOG BERICHTEN
bottom of page