top of page
Logo-2024_NL.jpg

Bijzondere bedrijfsbezoeken in Frankrijk

Frankrijk maakt het goed: het bedrijfsbezoek als toeristisch uitstapje zit in de lift

Zoals Frankrijk over de hele wereld al ruim bekend staat om zijn levenskunst oftewel savoir-vivre, krijgt nu ook de Franse savoir-faire steeds meer bekendheid: in 2018 stapten 15 miljoen toeristen over de drempel van een werkplaats, atelier of fabriek om zich te verdiepen in het vakmanschap en de specifieke knowhow van het Franse bedrijfsleven. Hierbij kiezen Aziatische toeristen vaak voor sectoren als mode, cosmetica en luxe levensmiddelen, terwijl de Europeanen graag rondkijken in ambachtelijke bedrijven, de energiesector, de zware industrie en - uiteraard! - ook bij producenten van wijn en sterke drank.

Van vliegtuigbouwers tot parfummakers Tot de drukstbezochte Franse bedrijven horen vliegtuigbouwer Airbus in Toulouse, parfummaker Fragonard in Grasse, La Monnaie (de rijksmunt) in Parijs en de porseleinfabrieken in Limoges. Maar ook een bedrijf als la manufacture Bohin - het laatste Franse adres waar nog op de ouderwetse manier naalden en spelden worden gefabriceerd - en likeurfabriek Cointreau zijn mooie voorbeelden van Franse savoir-faire.

Soms honderdduizenden toeristen over de vloer Om dit relevante en groeiende type toerisme zo goed mogelijk te organiseren en te promoten, zijn inmiddels al meer dan honderd bedrijven aangesloten bij het nieuwe merk ‘France Savoir-Faire d’Excellence’ waarmee de Franse overheid en Atout-France het bedrijfsleven ondersteunen. Deze - eerste - honderd ondernemingen ontvangen ieder nu al tussen de 20.000 en de 500.000 toeristische bezoekers per jaar. “Voor zo’n bedrijf bepaald geen marginale activiteit dus”, benadrukt Luc Fauchois, als voorzitter van de organisatie ‘Entreprise et Découverte’ een van de grote aanjagers van de nieuwe promotiecampagne.

Meertaligheid essentieel De bedoeling is dat binnen enkele jaren zeker 250 bedrijven aangesloten zullen zijn bij het toeristische collectief. Om een vermelding te krijgen op de website entrepriseetdecouverte.fr en in de bijbehorende catalogus moeten bedrijven aan een aantal duidelijke criteria voldoen. Zo moeten ze capabel zijn om internationale toeristen in meerdere talen te ontvangen en moeten de bedrijfsbezoeken authentiek, menselijk en interessant zijn, met een hoog cultureel gehalte. De komende jaren zal steeds meer promotie worden gemaakt voor het Franse bedrijfstoerisme.

Nieuwsgierig? Bekijk de Engelstalige brochure:

Kijk voor meer informatie op: www.entrepriseetdecouverte.fr




0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page