top of page
Logo-2024_NL.png

Bourgogne-Franche-Comté Tourisme

Bijgewerkt op: 10 jun.

EXPLORE FRANCE 2024 - Urban tourism, natuur & cultuur

Fotocredits: Alain DOIRE / BFC Tourisme en Corinne VASSELET / BFC Tourisme

De Bourgogne en het Juragebergte zijn niet alleen goed bereikbaar vanuit Nederland maar hebben alles wat de Nederlandse vakantieganger zoekt : een diverse regio volop natuur en ruimte, vele culturele en sportieve mogelijkheden en dit gecombineerd met de heerlijke gastronomie en wijn, en een ruime keuze aan fijne accommodaties : en voilà 2 gebieden om te genieten en nog eens terug te komen.


De groene stad Besançon, aan de rand van het Juragebergte is een echte topper. Gelegen aan een ronding van de rivier Doubs vind je er kilometerslange kades waar je heerlijk langs het water wandelt. In de Citadelle Vauban (op werelderfgoedlijst van Unesco) ligt het museum voor schone kunsten en archeologie en het museum van tijd. Leuk om te doen: met elektrische elektrische bootjes over de rivier varen of met de trein reizen over de klokkemakersroute, fietsen over de EuroVelo6 route….er is in en rond de stad genoeg te beleven.


Onze aanraders voor accommodaties:

4-sterren hotels Victor Hugo bij het station of Le Sauvage met uitzicht op de citadelle.


Op steenworp afstand van Besançon: UNESCO Werelderfgoed met vele troeven

Hotel Salines Royales©Yoan-Jeudy-Sosuite

De Koninklijke zoutziederij van Arc-et-Senans is in alle opzichten verrassend! Dit architecturaal meesterwerk heeft terecht een plek verdiend op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ook vind je er twee bijzondere musea: het ene museum vertelt de geschiedenis van zout, terwijl het andere het visionaire talent van architect Claude-Nicolas Ledoux belicht.

Daarnaast nodigen de prachtige tuinen uit tot ontdekking. Verleng de magie van je bezoek met een nacht in het 3-sterrenhotel met 31 kamers gelegen in het hart van deze bijzondere locatie!


Tot 20 oktober 2024 vindt daarnaast het tuinfestival "Ombre et Fraîcheur" (schaduw en verkoeling) plaats. Dit festival nodigt bezoekers uit om 9 nieuwe groene oases te ontdekken, ontworpen door studenten van nationale landschapscholen. Er zijn verder 30 tuinen om het hele jaar door te verkennen, verspreid over 13 hectare. Geniet van een plezierige reis door verschillende sferen: de weiden, het miscanthusdoolhof, de Arc Jurassien-tuin, de slapende tuin, de cryptogamen en het eetbare bos.

 

De hoofdstad van de Bourgogne, Dijon, staat bekend als een historische stad en een gastronomisch paradijs. Maar wist je dat er ook vele parken zijn, een haventje langs het kanaal en dat je zó de wijngaarden in wandelt? Of fiets vanuit de stad verder over de ‘voies vertes’ langs het Bourgondisch kanaal. Voor jouw ‘groene’ bezoek maak je gebruik van de gratis minibus Divia, de tram of een huurfiets bij een Velodi punt. De stad is niet voor niets in 2020 uitgeroepen tot groenste stad van Frankijk door tijdschrift Forbes France.


Met de opening van het Cité Internationale de la Gastronomie & du Vin in Dijon (het internationale centrum voor wijn en gastronomie) waar je door de jardin des sciences (botanische tuinen geweid aan de wetenschap) heenloopt, de vele gratis gemeentemusea en het autovrije centrum is de hoofdstad van het hertogdom van de Bourgogne een must om te bezoeken.

Cité des climats de Beaune©Antoine Martel

Maar er zijn nog drie locaties waar je alles leert over de 'climats de Bourgogne' , de kleine percelen met wijn die de regio beroemd hebben gemaakt en waarvan sommingen zelfs op de Unesco werelderfgoedlijst zijn geplaatst: in Chablis, Beaune en Macon.

In Beaune vind je het belangrijkste informatie centrum, gevestigd in een prachtig nieuw gebouw, gemaakt van natuurlijke materialen, zoals o.a. hennepbeton en lokaal natuursteen. De gedraaide vorm refereert aan het opbinden van de wijnranken. Op 21 m hoogte geniet je daar van een prachtig uitzicht over de wijngaarden.

Ook het gebouw in Macon is hoog en heeft de vorm van een wijnpers. Daar ontvouwt een panoramisch uitzicht op 17 m hoogte op de oevers van de Saône. De locatie in Chablis is dan weer deels gevestigd in een 12e eeuwse wijnkelder met een prachtige nieuwe aanbouw van natuurlijke materialen.


Zintuigelijk parcours, proeverijen, workshops, cursussen en nog veel meer

Op alle drie de locaties wordt een beroep gedaan op de zintuigen van de bezoekers om meer over Bourgogne wijnen te leren. Je volgt overal een parcours in etappes waar je de aroma’s kunt ruiken, en de materialen kunt voelen die al eeuwenlang gebruikt worden. Je leert meer over hoe de wijnen gemaakt worden en hoe de druivenrassen pinot noir en chardonnay zich in de loop der tijd hebben aangepast. Voor kinderen zijn er aangepaste parcours.

Na afloop volgt er een kleine proeverij van een selectie van Bourgognewijnen, of druivensap voor wie geen alcohol drinkt, die je er kunt kopen. Tevens kun je er korte workshops van 45 minuten volgen en oenologiecursussen ook mogelijk met een maaltijd of hapjes. Voor groepen zijn ook rondleidingen mogelijk.


Fotocredits: Corinne VASSELET / BFC Tourisme en Michel JOLY / BFC Tourisme


Meer informatie:

Bourgogne-Franche-Comté Tourisme

Contact: Véronique BEIGENGER, pers & promotie

Tel: + 33 (0)6 87 06 82 72

Sales Manual: stuur een mailtje naar Véronique voor de link!

 

Social Media

LinkedIn: CRTBourgogne en Montagnesdujura
0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page