Coronavirus: actuele informatie over de situatie in Frankrijk

Bijgewerkt: een dag geleden


Raadpleeg voor de meest actuele informatie over de coronamaatregelen in Frankrijk de website van het Franse Ministerie van Europa en Buitenlandse Zaken (Externe link) .


Coronamaatregelen in Frankrijk


De Franse overheid raadt op dit moment internationale reizen naar en vanuit Frankrijk dringend af. Reis dus alleen naar Frankrijk wanneer dit strikt noodzakelijk is.


Vanaf zondag 24 januari is het verplicht voor iedereen die naar Frankrijk reist een negatieve PCR-test van maximaal 72 uur oud bij zich te hebben (vrachtverkeer en grenswerkers uitgezonderd).

Vanaf 16 januari wordt de duur van de avondklok in heel Frankrijk gelijkgesteld van 18.00 uur tot 06.00 uur.

Deze nieuwe avondkloktijden voor heel Frankrijk worden voor tenminste 2 weken ingesteld, dus tot 30 januari.

Tijdens de avondklok mag je niet naar buiten, behalve in de volgende gevallen en met een schriftelijke verklaring:


 • Beroepsuitoefening (als thuiswerken niet mogelijk is)

 • Om medische redenen (naar het ziekenhuis of om medicijnen te kopen)

 • Om dringende familieredenen (hulp aan een naaste)

 • Vanwege een juridische of administratieve oproep

 • Voor deelname aan een missie van algemeen belang op verzoek van de overheid

 • Voor mindervalide personen en hun begeleiders

 • Om een vliegtuig of internationale trein te halen

 • Om de hond uit te laten binnen een straal van 1 kilometer rondom de woning.

· Wie tijdens de avondklok toch buitenshuis is, riskeert een boete van € 135, die op kan lopen tot € 3750.

· Wie tijdens de avondklok zijn woning verlaat om een van bovengenoemde redenen, moet zijn verplaatsing kunnen motiveren door het tonen van een (online) verklaring en bewijsstukken. Deze zogenaamde attestation kan je hier downloaden (Externe link) . Deze verklaring is ook in het Engels beschikbaar.

· De verklaringen zijn ook beschikbaar via de Franse corona-app Tous Anti Covid (Externe link) .

· Samenscholingen in het openbaar blijven verboden. Kort overzicht reizen in/naar/van Frankrijk · Verplaatsingen tussen de Franse regio's zijn toegestaan.


Net als in Nederland raadt de Franse overheid op dit moment dringend af om vanuit of naar Frankrijk te reizen om verspreiding van het Covid-19 virus tegen te gaan. Voor wie het toch noodzakelijk is om naar Frankrijk te reizen:

· Reizigers die van buiten de EU naar Frankrijk komen moeten een negatieve coronatest kunnen laten zien die minder dan 72 uur voor vertrek is afgenomen. Bij aankomst in Frankrijk moeten zij 7 dagen in quarantaine en na afloop een nieuwe test af laten nemen.

· Reizigers vanuit EU-landen naar Frankrijk moeten vanaf 24 januari een negatieve coronatest laten zien als zij naar Frankrijk reizen die niet ouder is dan 72 uur (vrachtverkeer en grenswerkers uitgezonderd).

· Reizigers ouder dan 11 jaar naar Corsica moeten tot minstens 8 februari 2021 een negatieve coronatest laten zien.

· Reizen van Frankrijk naar de overzeese gebieden en van de overzeese gebieden (terug) naar Frankrijk is toegestaan op vertoon van een negatieve coronatest die maximaal 72 uur voor vertrek is afgenomen.

Voor Guadeloupe, Martinique en La Réunion wordt m.i.v. 18 januari geen sneltest meer geaccepteerd. Voor Guadeloupe en Martinique is bovendien een 7-daagse quarantaine verplicht bij aankomst en na afloop dient een negatieve coronatest getoond te worden, bij La Réunion wordt dit sterk aangeraden. Voor Frans-Guyana* en Mayotte is een noodzakelijke reden nodig om er na toe te reizen. Vanaf 24 januari komt daar ook nog een quarantaine bij voor Frans-Guyana.

Bekijk per bestemming wat de regels zijn op de site van de Franse overheid.

* Houd er rekening mee dat de Nederlandse overheid een vliegverbod op Zuid-Amerika heeft ingesteld, waaronder Frans-Guyana.

Wat is open en wat is dicht?

De volgende plekken blijven toegankelijk:

 • Overheidsinstanties en banken

 • Winkels die voorzien in eerste levensbehoeften

 • Apotheken

 • Parken, tuinen, bossen en stranden

 • Het openbaar vervoer, de dienstregeling blijft hetzelfde

 • Accommodaties mogen weer open: hotels mochten al gasten ontvangen en residences, appartementen, vakantiedorpen, vakantiehuizen, jeugdherbergen en campings mogen nu ook weer hun deuren openen. De restaurants/bars in de accommodaties blijven gesloten maar roomservice is wel toegestaan

 • Afhaalmaaltijden en maaltijdbezorging door restaurants is toegestaan

 • Wintersportplaatsen zijn dicht tot 7 januari, maar in de kerstperiode mogen zij wel bezoekers ontvangen, echter de openbare faciliteiten en skiliften blijven dan gesloten.

De volgende plekken zijn gesloten:

 • Restaurants, bars en andere instellingen die publiek ontvangen, tot tenminste half februari 2021.

 • Culturele instellingen zoals musea, theaters, concertzalen en bioscopen moeten gesloten blijven tot tenminste begin februari 2021

 • Sportscholen en sporthallen blijven tot tenminste half februari 2021 gesloten.

Wintersportplaatsen zijn geopend maar alle openbare faciliteiten en skiliften blijven gesloten. Staatssecretaris Jean-Baptiste Lemoyne bevestigde op 20 januari j.l. dat er geen opening van de skiliften zal zijn op 1 februari en dat hij niet verwachtte dat zij op half of eind februari wel zouden kunnen openen. De skiliften blijven waarschijnlijk de hele maand februari dicht. Zodra er meer nieuws bekend is over een opening dan laten wij dat weten.


Overige maatregelen in Frankrijk


Wie de mondkapjesplicht niet naleeft riskeert een boete van € 135 die kan oplopen tot € 3750.

Raadpleeg de veelgestelde vragen over het coronavirus op de website van de Franse overheid (in het Frans) (Externe link)

Reizen naar de Franse overzeese gebieden

Voor de overzeese departementen en gebiedsdelen zijn specifieke aanpassingen gepland. Met name zijn er tests gepland bij aankomst en vertrek uit deze gebieden om elk risico op verspreiding van het virus te voorkomen. Lees hier meer over de gezondheidsmaatregelen in de Franse overzeese gebieden (Externe link)

Voor reizen van en naar de Franse overzeese gebieden en departementen is een negatieve coronatest van minder dan 72 uur tevoren verplicht. Voor Martinique, Guadeloupe en La Réunion zijn geen coronasneltesten meer toegestaan. Wie vanaf 18 januari aankomt op:

- Guadeloupe en Martinique: na aankomst 7 dagen in quarantaine en een negatieve coronatest laten zien na deze 7 dagen;

- la Réunion: bij aankomst wordt er aangeraden om 7 dagen in quarantaine te gaan en na die 7 dagen een negatieve coronoatest te laten zien;

- Frans-Guyana* en Mayotte: alleen toegankelijk voor noodzakelijke reizen, vanaf 24 januari geldt voor Frans-Guyana dat er ook een quarantaine geldt.

Raadpleeg voor meer informatie de website van het Franse Ministerie van Europa en Buitenlandse Zaken (Externe link). Houd ook de informatie in de gaten van de Nederlandse overheid, de overzeese gebieden worden niet automatisch op 'geel' gezet omdat ze bij Frankrijk horen. * Houd er rekening mee dat de Nederlandse overheid een vliegverbod op Zuid-Amerika heeft ingesteld, waaronder Frans-Guyana.


Informatie voor bezoekers en toeristen

De Franse overheid raadt op dit moment dringend af om naar of vanuit Frankrijk te reizen. Voor wie noodzakelijkerwijs naar Frankrijk moet reizen: Reizigers vanuit de Europese Ruimte (EU-lidstaten, Andorra, IJsland, Liechtenstein, Monaco, Noorwegen, Sint-Maarten, Zwitserland en het Vaticaan) moeten vanaf 24 januari ook een negatieve PCR test kunnen laten zien die niet ouder is dan 72 uur (vrachtverkeer en grenswerkers uitgezonderd).


Wie van buiten de Europese Unie naar Frankrijk reist moet een negatieve coronatest kunnen aantonen die minder dan 72 uur voor vertrek is afgenomen. Voor internationale reizigers zijn bij aankomst zo nodig sneltesten beschikbaar op de Franse luchthavens en in de havens.

Wie bij aankomst een negatieve test kan tonen moet daarna 7 dagen in quarentaine en daarna weer een coronatest laten afnemen.

Vanaf 15 december mag er vanuit Frankrijk weer naar het buitenland gereisd worden.

Meer informatie over de gezondheidscontroles aan de grens afhankelijk van het land waarvandaan je reist, vind je hier (Externe link)

Raadpleeg de websites van de lokale overheden en overzeese gebieden voor nadere informatie.

Meer informatie over de maatregelen in Frankrijk is ook te vinden op de Engelstalige website van de Franse overheid (Externe link)


Franse app TousAntiCovid

Ook Frankrijk heeft zijn eigen coronamelder, deze heet TousAntiCovid (tot 22 oktober was dit StopCovid). Het doel van de applicatie is om het coronavirus te bestrijden en nieuwe besmettingen tegen te gaan. De applicatie waarschuwt de gebruikers wanneer deze in de buurt zijn geweest (op minder dan 1 meter afstand en langer dan 15 minuten) bij een persoon die besmet blijkt te zijn met het coronavirus. Het gebruik van TousAntiCovid is vrijwillig en voldoet aan de wet voor de bescherming van persoonsgegevens.


De StopCovid-app kan ook door toeristen worden gebruikt en is te downloaden in de Apple Store en op Google Play (Externe link) .


Reisadvies voor Frankrijk van de Nederlandse overheidIn verband met de toename van het aantal coronabesmettingen in Frankrijk heeft het Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor heel Frankrijk aangepast van 'geel' naar 'oranje' (alleen noodzakelijke reizen). Kom je terug van een reis in Frankrijk? Dan word je bij terugkomst dringend verzocht om 10 dagen in thuisquarantaine te gaan.

Dit oranje reisadvies geldt ook voor de Franse overzeese gebieden: Martinique, Nieuw-Caledonië, Guadeloupe, Frans-Guyana, Réunion, Frans-Polynesië en Mayotte.


Kijk voor meer informatie op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (Externe link) .


Officiële sites


Raadpleeg voor officiële en realtime informatie over de situatie en maatregelen in Frankrijk de website van de Franse overheid.

Meer informatie is ook te vinden op de website van de Franse Ambassade in Nederland

Wie zich in Frankrijk bevindt kan altijd contact opnemen met de Nederlandse Ambassade in Parijs

Voor actuele updates over dit onderwerp, kunt u ook terecht op onze site France.fr


Dit artikel wordt regelmatig geactualiseerd met de laatste informatie.

Team Atout France, het Frans Bureau voor Toerisme.


Parijs Eiffeltoren ©Atout France/Pierre Torset

© 2019, Atout France Netherlands

 • Facebook

Mentions légales