Coronavirus: actuele informatie over de situatie in Frankrijk

Bijgewerkt: apr 30


Raadpleeg voor de meest actuele informatie over de coronamaatregelen in Frankrijk de website van het Franse Ministerie van Europa en Buitenlandse Zaken (Externe link) .


Coronamaatregelen in Frankrijk


De Franse overheid raadt op dit moment internationale reizen naar en vanuit Frankrijk dringend af. Reis dus alleen naar Frankrijk wanneer dit strikt noodzakelijk is.


Iedereen die naar Frankrijk reist (over de weg, per spoort, per vliegtuig en per boot) moet een schriftelijke verklaring van een negatieve PCR-test van maximaal 72 uur oud bij zich hebben en een verklaring op erewoord waarin je aangeeft dat je geen coronagerelateerde symptomen vertoont, je niet recent in contact bent geweest met iemand waarbij het COVID-19-virus is geconstateerd en je bereid bent zo nodig in Frankrijk een PCR-test te laten doen. Er geldt een uitzondering voor grenswerkers en beroepsgoederenvervoer.

Meer informatie en een download naar deze verklaring vind je op de website van de Franse Ambassade (Externe link).

De Franse regering vraagt reizigers uit Europa met klem om bij aankomst in Frankrijk 7 dagen in quarantaine te gaan.


LOCKDOWN IN FRANKRIJK Vanaf 3 april tot ten minste tot 2 mei geldt voor het gehele Franse grondgebied, in aanvulling op de avondklok, een lockdown.

Dat houdt in:

· Reizen tussen regio's is niet toegestaan, tenzij een professioneel of zwaarwegend motief kan worden aangetoond (werk, opleiding, medische zorg, verhuizing) en mits in het bezit van een geldige verklaring (Externe link) . Een uitzondering geldt voor het paasweekend van 3 t/m 5 april.

· Buitenactiviteiten (wandelen, sporten, de hond uitlaten) zijn toegestaan binnen een straal van 10 km rond de woning. Hiervoor is geen officiële verklaring nodig, een bewijsstuk van het woonadres volstaat. Er geldt geen beperking voor de duur van die buitenactiviteiten.

· Verplaatsingen buiten de 10 km rondom de woning zijn alleen toegestaan mits binnen de eigen regio en in het bezit van een geldige verklaring (Externe link) met een de volgende redenen: een bestelling kopen of afhalen; administratieve of juridische zaken die niet op afstand geregeld kunnen worden; bezoek aan een religieuze instelling; kinderen naar school of buitenschoolse activiteiten brengen.

Raadpleeg voor meer informatie de website van de Franse overheid (Externe link) .


Vanaf 3 mei is een versoepelingsplan aangekondigd en zullen stapsgewijs de actuele maatregelen aangepast worden:


Agenda du deconfinement en 4 etapes Engl
.
• 1.84MB


Avondklok

Sinds 20 maart geldt in heel Frankrijk een avondklok van 19.00 uur tot 06.00 uur. De tijden in de overzeese gebiedsdelen wijken af.


Tijdens de avondklok mag je niet naar buiten, behalve in de volgende gevallen en met een schriftelijke verklaring:


 • Beroepsuitoefening of studie (als thuiswerken niet mogelijk is)

 • Om medische redenen (naar het ziekenhuis of om medicijnen te kopen)

 • Om dringende familieredenen (hulp aan een naaste)

 • Vanwege een juridische of administratieve oproep

 • Voor deelname aan een missie van algemeen belang op verzoek van de overheid

 • Voor mindervalide personen en hun begeleiders

 • Om een vliegtuig of internationale trein te halen

 • Om de hond uit te laten binnen een straal van 1 kilometer rondom de woning.

· Wie tijdens de avondklok toch buitenshuis is, riskeert een boete van € 135, die op kan lopen tot € 3750.

· Wie tijdens de avondklok zijn woning verlaat om een van bovengenoemde redenen, moet zijn verplaatsing kunnen motiveren door het tonen van een (online) verklaring en bewijsstukken. Deze zogenaamde attestation kan je hier downloaden (Externe link) . Deze verklaring is ook in het Engels beschikbaar.

· De verklaringen zijn ook beschikbaar via de Franse corona-app Tous Anti Covid (Externe link)

Het openbaar vervoer blijft tijdens de avondklok volgens de normale dienstregeling rijden. Kort overzicht reizen in/naar/van Frankrijk

· Verplaatsingen tussen de Franse regio's zijn niet toegestaan vanaf zaterdag 3 april t/m zaterdag 1 mei, behalve voor beroepsuitoefening of een dringende reden, met uitzondering van het Paasweekend. Vanaf 3 mei wordt deze regel opgeheven. Net als in Nederland raadt de Franse overheid op dit moment dringend af om vanuit of naar Frankrijk te reizen om verspreiding van het Covid-19 virus tegen te gaan. Voor wie het toch noodzakelijk is om naar Frankrijk te reizen:

· Reizen vanuit een buiten de Europese ruimte gelegen land zijn alleen toegestaan als de reiziger een dringende reden heeft, zoals bepaald door de Franse overheid. Deze reizigers moeten een negatieve coronatest overleggen die minder dan 72 uur voor vertrek is afgenomen. Bij aankomst in Frankrijk worden zij met klem gevraagd 7 dagen in quarantaine te gaan en na afloop een nieuwe test af te laten nemen.

· Reizigers vanuit EU-landen naar Frankrijk moeten een negatieve coronatest laten zien als zij naar Frankrijk reizen die niet ouder is dan 72 uur (vrachtverkeer en grenswerkers uitgezonderd). Ook een verklaring dat je geen klachten hebt en niet in contact bent geweest met iemand die het coronavirus heeft en dat je bij aankomst een test laat afnemen. Sterk aangeraden wordt een quarantaine van 7 dagen bij aankomst.

· Reizigers ouder dan 11 jaar naar Corsica moeten een negatieve coronatest laten zien.

· Voor reizen van Frankrijk naar de overzeese gebieden en van de overzeese gebieden (terug) naar Frankrijk gelden andere regels, zie kopje onderaan dit artikel

Wat is open en wat is dicht?

De volgende plekken blijven toegankelijk:

 • Overheidsinstanties en banken

 • Winkels die voorzien in eerste levensbehoeften waaronder ook boekhandels, platenzaken, doe-het-zelfzaken, kappers, bloemisten, chocolatiers, schoenmakers, autodealers (op afspraak) en makelaars voor bezichtigingen.

 • Buitenmarkten

 • Apotheken

 • Parken, tuinen, bossen en stranden

 • Het openbaar vervoer, de dienstregeling blijft hetzelfde

 • Accommodaties zijn open: hotels, residences, appartementen, vakantiedorpen, vakantiehuizen, jeugdherbergen en campings mogen gasten ontvangen. De restaurants/bars in de accommodaties blijven gesloten maar roomservice is wel toegestaan

 • Afhaalmaaltijden en maaltijdbezorging door restaurants is toegestaan

 • Wintersportplaatsen zijn open, echter de openbare faciliteiten en skiliften zijn tot nader order gesloten.

De volgende plekken zijn gesloten:

 • Niet essentiële winkels

 • Winkelcentra van meer dan 10.000 m2 (alleen in kleinere winkelcentra zijn de essentiële winkels open).

 • Restaurants, bars en andere instellingen die publiek ontvangen blijven gesloten.

 • Culturele instellingen zoals musea, theaters, concertzalen en bioscopen moeten gesloten blijven.

 • Sportscholen en sporthallen blijven gesloten.

 • Discotheken, casino's en wellnesscentra blijven gesloten.

 • Crèches en scholen vanaf zaterdag 2 april voor ten minste 3 weken.

 • Lokale autoriteiten kunnen waar nodig ook kades, oevers en andere buitenplaatsen afsluiten.


Overige maatregelen in Frankrijk


Wie de mondkapjesplicht niet naleeft riskeert een boete van € 135 die kan oplopen tot € 3750.

Raadpleeg de veelgestelde vragen over het coronavirus op de website van de Franse overheid (in het Frans) (Externe link)

Reizen naar de Franse overzeese gebieden

Voor de overzeese departementen en gebiedsdelen zijn specifieke aanpassingen gepland. Met name zijn er tests gepland bij aankomst en vertrek uit deze gebieden om elk risico op verspreiding van het virus te voorkomen. Lees hier meer over de gezondheidsmaatregelen in de Franse overzeese gebieden (Externe link)

Voor reizen van en naar de Franse overzeese gebieden en departementen is een negatieve PCR-test van minder dan 72 uur tevoren verplicht. Sneltesten zijn niet meer toegestaan.

Vanaf 2 april (Guadeloupe, Martinique, Frans-Guyana, La Réunion, Mayotte, Nieuw-Caledonië) en vanaf 3 april (Frans-Polynesië) moet je een dringende reden hebben om erheen te reizen).

Bij aankomst op:

- Guadeloupe, Martinique, La Réunion: bij aankomst wordt er aangeraden om 7 dagen in zelfisolatie te gaan en na die 7 dagen een negatieve PCR-test te laten zien alvorens naar buiten te gaan. Alleen toegankelijk met een dringende reden.

- Frans-Guyana*, Frans-Polynesië, Nieuw-Caledonië en Mayotte: alleen toegankelijk voor noodzakelijke reizen, met een verplichte quarentaine voor Frans-Guyana.

Raadpleeg voor meer informatie de website van het Franse Ministerie van Europa en Buitenlandse Zaken (Externe link). Houd ook de informatie in de gaten van de Nederlandse overheid, de overzeese gebieden worden niet automatisch op 'geel' gezet omdat ze bij Frankrijk horen. * Houd er rekening mee dat de Nederlandse overheid een vliegverbod op Zuid-Amerika heeft ingesteld, waaronder Frans-Guyana.


Informatie voor bezoekers en toeristen

De Franse overheid raadt op dit moment dringend af om naar of vanuit Frankrijk te reizen. Voor wie noodzakelijkerwijs naar Frankrijk moet reizen: Reizigers vanuit de Europese Ruimte (EU-lidstaten, Andorra, IJsland, Liechtenstein, Monaco, Noorwegen, Sint-Maarten, Zwitserland en het Vaticaan) moeten vanaf 24 januari ook een negatieve PCR test kunnen laten zien die niet ouder is dan 72 uur (vrachtverkeer en grenswerkers uitgezonderd). Deze test moet door een commercieel testlab zijn uitgevoerd. Ook moet je een verklaring bij je hebben dat je geen klachten hebt, niet in contact bent geweest met iemand die het coronavirus heeft en dat je een test doet bij aankomst. Sterk aangeraden wordt een quarantaine van 7 dagen bij aankomst en na afloop opnieuw een test doen.Reizen van buiten de Europese Unie naar Frankrijk zijn alleen toegestaan als de reiziger een dringende reden heeft, zoals bepaald door de Franse overheid. Deze reizigers moeten een negatieve coronatest overleggen die minder dan 72 uur voor vertrek is afgenomen. Bij aankomst in Frankrijk worden zij met klem gevraagd 7 dagen in quarantaine te gaan en na afloop een nieuwe test af te laten nemen. Vanaf 12 maart 2021, is er geen dringende reden nodig voor reizigers vanuit of naar: Australië, Zuid-Korea, Israël, Japan, Nieuw-Zeeland, UK en Singapour


Meer informatie over de gezondheidscontroles aan de grens afhankelijk van het land waarvandaan je reist, vind je hier (Externe link)

Raadpleeg de websites van de lokale overheden en overzeese gebieden voor nadere informatie.

Meer informatie over de maatregelen in Frankrijk is ook te vinden op de Engelstalige website van de Franse overheid (Externe link)


Franse app TousAntiCovid

Ook Frankrijk heeft zijn eigen coronamelder, deze heet TousAntiCovid (tot 22 oktober was dit StopCovid). Het doel van de applicatie is om het coronavirus te bestrijden en nieuwe besmettingen tegen te gaan. De applicatie waarschuwt de gebruikers wanneer deze in de buurt zijn geweest (op minder dan 1 meter afstand en langer dan 15 minuten) bij een persoon die besmet blijkt te zijn met het coronavirus. Het gebruik van TousAntiCovid is vrijwillig en voldoet aan de wet voor de bescherming van persoonsgegevens.


De StopCovid-app kan ook door toeristen worden gebruikt en is te downloaden in de Apple Store en op Google Play (Externe link) .


Reisadvies voor Frankrijk van de Nederlandse overheidIn verband met de toename van het aantal coronabesmettingen in Frankrijk heeft het Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor heel Frankrijk aangepast van 'geel' naar 'oranje' (alleen noodzakelijke reizen). Kom je terug van een reis in Frankrijk? Dan word je bij terugkomst dringend verzocht om 10 dagen in thuisquarantaine te gaan.

Dit oranje reisadvies geldt ook voor de Franse overzeese gebieden: Martinique, Nieuw-Caledonië, Guadeloupe, Frans-Guyana*, Réunion, Frans-Polynesië en Mayotte.


*) Houd er rekening mee dat de Nederlandse overheid een vliegverbod heeft ingesteld voor Zuid-Amerika.

Kijk voor meer informatie op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (Externe link) .


Officiële sites


Raadpleeg voor officiële en realtime informatie over de situatie en maatregelen in Frankrijk de website van de Franse overheid.

Meer informatie is ook te vinden op de website van de Franse Ambassade in Nederland

Wie zich in Frankrijk bevindt kan altijd contact opnemen met de Nederlandse Ambassade in Parijs

Voor actuele updates over dit onderwerp, kunt u ook terecht op onze site France.fr


Dit artikel wordt regelmatig geactualiseerd met de laatste informatie.

Team Atout France, het Frans Bureau voor Toerisme.


Parijs Eiffeltoren ©Atout France/Pierre Torset

0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven