Coronavirus: actuele informatie over de situatie in Frankrijk

Bijgewerkt: okt 30


Raadpleeg voor de meest actuele informatie over de coronamaatregelen in Frankrijk de website van het Franse Ministerie van Europa en Buitenlandse Zaken (Externe link) .


Coronamaatregelen in Frankrijk


Vanaf vrijdag 30 oktober tot en met ten minste 1 december 2020 geldt een lockdown in heel Frankrijk. Niet-noodzakelijke reizen (inclusief toeristische verplaatsingen tussen regio’s en van of naar een ander Europees land) zijn niet toegestaan.

Verplaatsingen buitenshuis zijn enkel toegestaan in de volgende gevallen:

 • Om te gaan werken (als thuiswerken niet mogelijk is)

 • Om kinderen naar school te brengen

 • Ten behoeve van de openbare dienstverlening (bijv. het OV)

 • Om boodschappen voor levensonderhoud te doen

 • Om medische redenen

 • Vanwege dringende familieomstandigheden (bijv. ondersteuning aan een hulpbehoevende naaste)

 • Vanwege een juridische of administratieve oproep

 • Om te sporten of (maximaal 1 uur en binnen een straal van 1 km rond de eigen woning)

Iedereen die zijn woning verlaat, moet zijn verplaatsing kunnen motiveren door het tonen van een verklaring en bewijsstukken. Deze zogenaamde attestation kan je hier downloaden (Externe link) . Een Engelse versie vind je hier (Externe link) . Kies 'télécharger les attestations'.

Er geldt een verbod op samenscholing in het openbaar en in de privésfeer, met uitzondering van samenkomsten binnen de gezinssfeer.

Mensen die zonder geldige reden toch naar buiten gaan kunnen een boete van € 135 verwachten, die kan oplopen tot € 3750.


Wat is open en wat is dicht?

De volgende plekken blijven toegankelijk:

 • Overheidsinstanties en banken

 • Winkels die voorzien in eerste levensbehoeften

 • Apotheken

 • Parken, tuinen, bossen en stranden

 • Het openbaar vervoer, de dienstregeling blijft hetzelfde

 • Hotels mogen gasten blijven ontvangen die noodzakelijk voor hun werk moeten reizen (hun restaurants zijn gesloten, maar roomservice is toegestaan)

 • Afhaalmaaltijden en maaltijdbezorging door restaurants is toegestaan

De volgende plekken zijn gesloten:

 • Restaurants, bars en andere instellingen die publiek ontvangen

 • Musea en culturele instellingen

 • Sportscholen en sporthallen

 • Niet-essentiële winkels

 • Theaters en bioscopen


Overige maatregelen in Frankrijk


 • In heel Frankrijk geldt een mondkapjesplicht voor iedereen van 11 jaar en ouder in alle afgesloten publieke ruimtes en gebouwen. Onder afgesloten ruimtes worden verstaan stations en vliegvelden, het openbaar vervoer, restaurants en cafés, hotels en pensions, musea, winkels, overheidsinstellingen en banken, overdekte markten, bibliotheken, gebedshuizen en overdekte sporthallen. Een volledige lijst van de ruimtes waar een mondkapje verplicht is, vind je hier (Externe link) .

 • Afhankelijk van de lokale situatie kunnen ook plaatselijke overheden (prefecturen) mondkapjes verplicht stellen. Meer informatie per prefectuur vind je hier (Externe link) . Een interactieve kaart met de actuele gegevens over de verspreiding van Covid-19 in Frankrijk vind je hier (Externe link) .

 • In Parijs en de departementen Seine-Saint-Denis, Hauts-de-Seine en Val-de-Marne geldt een mondkapjesplicht voor voetgangers. In Parijs is het dragen van een mondkapje niet verplicht voor joggers en fietsers.

 • Mondkapjes zijn verplicht in het openbaar vervoer en in taxi's, omdat het daar niet mogelijk is om voldoende afstand te houden. Reizigers dienen zoveel mogelijk afstand te houden en bij voorkeur alleen te reizen. Lees meer op websites van de SNCF (Externe link) en de RATP (Externe link)

Wie de mondkapjesplicht niet naleeft riskeert een boete van € 135 die kan oplopen tot € 1500.


Bezoekers

De binnengrenzen binnen de Europese Ruimte blijven open. Uitzonderingen daargelaten blijven de Europese buitengrenzen dicht. Iedere persoon die het Europese grondgebied betreedt, moet aantonen dat hij negatief is getest. Voor internationale reizigers zijn bij aankomst sneltesten beschikbaar op de Franse luchthavens en in de havens. Meer informatie over de gezondheidscontroles aan de grens afhankelijk van het land waarvandaan je reist, vind je hier (Externe link) Raadpleeg de websites van de lokale overheden en overzeese gebieden voor nadere informatie. Meer informatie over de maatregelen in Frankrijk is ook te vinden op de Engelstalige website van de Franse overheid (Externe link)


Informatie voor bezoekers en toeristen

Reizigers vanuit de Europese Ruimte (EU-lidstaten, Andorra, IJsland, Liechtenstein, Monaco, Noorwegen, Sint-Maarten, Zwitserland en het Vaticaan) kunnen zonder beperkingen naar Frankrijk reizen. Reis je vanuit andere landen naar Frankrijk, dan moet je mogelijk bij het aan boord gaan van het vliegtuig of bij aankomst een negatieve coronatest laten zien. Meer informatie over deze landen vind je hier (Externe link) .

Reizen naar de Franse overzeese gebieden

De in Frankrijk geldende maatregelen gelden ook voor Martinique. In de andere Franse overzeese gebieden, die minder door de epidemie zijn geraakt, gelden aangepaste maatregelen. Een test is verplicht bij aankomst op of vertek vanaf deze gebiedsdelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Raadpleeg voor meer informatie de website van het Franse Ministerie van Europa en Buitenlandse Zaken (Externe link) . Houd ook de informatie in de gaten van de Nederlandse overheid, de overzeese gebieden worden niet automatisch op 'geel' gezet omdat ze bij Frankrijk horen.


Franse app StopCovid heet voortaan TousAntiCovid

Ook Frankrijk heeft zijn eigen coronamelder, deze heet TousAntiCovid (tot 22 oktober was dit StopCovid). Het doel van de applicatie is om het coronavirus te bestrijden en nieuwe besmettingen tegen te gaan. De applicatie waarschuwt de gebruikers wanneer deze in de buurt zijn geweest (op minder dan 1 meter afstand en langer dan 15 minuten) bij een persoon die besmet blijkt te zijn met het coronavirus. Het gebruik van TousAntiCovid is vrijwillig en voldoet aan de wet voor de bescherming van persoonsgegevens.


De StopCovid-app kan ook door toeristen worden gebruikt en is te downloaden in de Apple Store en op Google Play (Externe link) .


Reisadvies voor Frankrijk van de Nederlandse overheid per 30 oktober
In verband met de toename van het aantal coronabesmettingen in Frankrijk heeft het Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor heel Frankrijk aangepast van 'geel' naar 'oranje' (alleen noodzakelijke reizen). Kom je terug van een reis in Frankrijk? Dan word je bij terugkomst dringend verzocht om 10 dagen in thuisquarantaine te gaan.

Dit oranje reisadvies geldt ook voor de Franse overzeese gebieden: Martinique, Nieuw-Caledonië, Guadeloupe, Frans-Guyana, Réunion, Frans-Polynesië en Mayotte.


Kijk voor meer informatie op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (Externe link) .


Officiële sites


Raadpleeg voor officiële en realtime informatie over de situatie en maatregelen in Frankrijk de website van de Franse overheid.

Meer informatie is ook te vinden op de website van de Franse Ambassade in Nederland

Wie zich in Frankrijk bevindt kan altijd contact opnemen met de Nederlandse Ambassade in Parijs

Voor actuele updates over dit onderwerp, kunt u ook terecht op onze site France.fr


Dit artikel wordt regelmatig geactualiseerd met de laatste informatie.

Team Atout France, het Frans Bureau voor Toerisme.


Parijs Eiffeltoren ©Atout France/Pierre Torset

© 2019, Atout France Netherlands

 • Facebook

Mentions légales