Coronavirus: actuele informatie over de situatie in Frankrijk

Bijgewerkt: 2 dagen geleden


Raadpleeg voor de meest actuele informatie over de coronamaatregelen in Frankrijk de website van het Franse Ministerie van Europa en Buitenlandse Zaken (Externe link) .


Coronamaatregelen en versoepelingen in Frankrijk

UPDATE: Op 4 juni heeft de Franse minister van Transport Jean-Baptiste Djebbari aangekondigd dat Europese reizigers die gevaccineerd zijn, vanaf 9 juni geen negatieve PCR-test meer hoeven te laten zien om naar Frankrijk te reizen. Een bewijs van vaccinatie is wel nodig (nadere info hierover moet nog volgen).

Frankrijk gaat werken met drie kleurcodes voor andere landen: groen (waar het virus of zorgelijke varianten niet actief circuleren, waaronder Europa (m.u.v. het VK) en Australië, Zuid-Korea, Israël, Japan, Libanon, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Singapore, Thailand, Macao, Hong Kong, oranje (waar het virus actief circuleert, onder controle is en waar geen zorgelijke varianten zijn) en rood (waar het virus actief circuleert en zorgelijke varianten zijn, zoals Argentinië, Bahrein, Bangladesh, Brazilië, Chili, Colombia, Costa Rica, Frans-Guyana, India, Nepal, Pakistan, Qatar, Zuid-Afrika, Sri Lanka, Turkije, Verenigde Arabische Emiraten en Dubai). Kom je uit een groene zone (zoals Nederland) en ben je volledig gevaccineerd, dan heb je vanaf 9 juni geen negatieve PCR-test meer nodig, wel een vaccinatie bewijs (waarop je kunt aantonen dat de 2e vaccinatie 2 weken geleden was, of voor de Jansen vaccinatie, 4 weken geleden). Het gaat wel om de De verklaring op erewoord is wel handig om in te vullen en mee te nemen.


Kom je uit een groene zone, ben je 11 jaar of ouder en ben je niet gevaccineerd, dan heb je vanaf 9 juni een negatieve PCR-test of antigeentest van minder dan 72 uur oud nodig om naar Frankrijk te reizen (let op, de voornaam en achternaam moeten vermeld staan op deze schriftelijke uitslag, wat - voor reizigers uit Nederland - niet het geval is bij testen van GGD).


Erkent Frankrijk het Nederlandse gele boekje als vaccinatiebewijs?

Ja, op 8 juni heeft de Franse staatssecretaris van Toerisme Jean-Baptiste Lemoyne aangegeven dat Frankrijk het gele vaccinatieboekje erkent als vaccinatiebewijs. De tweede prik moet al wel twee weken voor je vertrekdatum zijn gezet. Ook het Nederlandse covid-vaccinatiebewijs van de RIVM/GGD zal door Frankrijk worden geaccepteerd in afwachting van de Europese digitale gezondheidspas.


Mag je met één prik al naar Frankrijk? Wanneer ben je een “gevaccineerde" en hoef je geen PCR-test te doen? De Franse overheid geeft aan dat je gevaccineerd bent en in aanmerking komt voor een vaccinatiebewijs:

· 2 weken na de 2e injectie van het vaccin waarvan 2 prikken nodig zijn (Pfizer, Moderna, AstraZeneca);

· 4 weken na de injectie waarvan er één prik nodig is (Janssen);

· 2 weken na de injectie van de vaccins bij personen die al besmet zijn geweest met het coronavirus. Bron: website van de Franse overheid (Externe link)


Wat is de Franse Pass sanitaire/Gezondheidspas? Met de Franse gezondheidspas kan je digitaal (via de optie 'Mon carnet' = 'Mijn boekje' van de app TousAntiCovid = IedereenTegenCovid) of op papier aantonen dat je gevaccineerd, negatief getest of genezen bent van COVID-19. De gesprekken over de koppeling van de Franse gezondheidspas aan de Europese digitale pas zijn nog gaande. Lees de uitgebreide informatie over de Pass sanitaire op de website van de Franse Ambassade (Externe link)

PCR-tests ook gratis voor toeristen in Frankrijk Voor de Fransen zijn de PCR-tests gratis en dit geldt ook voor toeristen die in Frankrijk een PCR-test moeten laten doen. Zoek je een testcentrum in de buurt van je vakantieadres, raadpleeg dan de volgende sites:

· Nederland Wereldwijd (Externe link)

· Vind een coronatestlocatie in Frankrijk - Sante.fr (Externe link)

· Vind een coronatestlocatie in Frankrijk - Cerballiance.fr (Externe link)

Ook via de Franse app TousAntiCovid kun je zoeken naar een Franse testlocatie (centre de dépistage of een laboratoire) in de buurt. Daarnaast kun je bij veel apotheken (pharmacies) terecht voor een antigeentest.


Op 29 april heeft Emmanuel Macron, de Franse president, versoepelingen in 4 fases aangekondigd, in de periode van 3 mei tot 30 juni en afhankelijk van de gezondheidssituatie per regio.

Sinds 3 mei is er geen noodzakelijke verklaring meer nodig om binnen Frankrijk te reizen en mogen Europese reizigers weer naar Frankrijk reizen (over de weg, per spoor, per vliegtuig en per boot) mits: - zij in het bezit zijn van een negatieve PCR-test van maximaal 72 uur oud (let op, de voornaam en achternaam moeten vermeld staan op deze schriftelijke uitslag, wat niet het geval is bij testen van GGD)

- zij een en een verklaring op erewoord bij zich hebben waarin staat aangegeven dat je geen coronagerelateerde symptomen vertoont, je niet recent in contact bent geweest met iemand waarbij het COVID-19-virus is geconstateerd en je bereid bent zo nodig in Frankrijk een PCR-test te laten doen. Er geldt een uitzondering voor grenswerkers en beroepsgoederenvervoer.

Meer informatie en een download naar deze verklaring vind je op de website van de Franse Ambassade (Externe link).


VERSOEPELINGEN IN FASES IN FRANKRIJK

Vanaf 3 mei is een versoepelingsplan aangekondigd en zullen stapsgewijs de actuele maatregelen aangepast worden:


Agenda du deconfinement en 4 etapes Engl
.
Download • 1.84MB

Fase 3, vanaf 9 juni (tevens de dag waarop de starttijd van de avondklok wordt verschoven naar 23.00 uur):

· Heropening van de binnenruimtes van cafés en restaurants (maximaal 6 personen aan tafel) met inachtneming van de protocollen die per locatie en activiteit gelden en met een maximaal aantal bezoekers;

· Het maximumaantal toeschouwers bij een cultureel of sportief evenement wordt opgeschaald naar 5000;

· Heropening van sportscholen, contactsporten in de buitenlucht weer toegestaan en niet-contactsporten in de binnenruimte weer toegestaan met inachtneming van op de sporten toegesneden protocollen en met een maximaal aantal aanwezigen; Zwembaden zijn dus ook weer open.

· Versoepeling van regels omtrend thuiswerken;

· Let wel: de avondklok blijft van kracht, maar met 23.00 uur als begintijd.


Extra vervroegde versoepeling 17 juni: geen mondkapjesplicht meer buiten behalve op drukke plekken zoals een volle markt, een wachtrij of een tribune van een stadion 20 juni: afschaffing avondklok (twee weken eerder dan gepland)


Fase 4, vanaf 30 juni:

· Geen maximaal aantal aanwezigen op basis van de lokale gezondheidssituatie, voor de instellingen die publiek ontvangen. Let wel: de basisregels inzake hygiëne en de afstandsregel blijven van kracht.

· Samenscholingen van meer dan 1000 personen zowel binnen als buiten weer toegestaan. Afhankelijk van de aard van het evenement en van de lokale gezondheidssituatie kunnen nog wel maxima worden opgelegd voor het aantal aanwezigen;

· Let wel: de discotheken blijven gesloten.


DE AVONDKLOK Vanaf 9 juni: de avondklok start om 23.00 uur en loopt tot 6.00 uur; Vanaf 20 juni: de avondklok wordt afgeschaft (2 weken eerder dan gepland)

Tijdens de avondklok mag je niet naar buiten, behalve in de volgende gevallen en met een schriftelijke verklaring:

  • Beroepsuitoefening of studie (als thuiswerken niet mogelijk is)

  • Om medische redenen (naar het ziekenhuis of om medicijnen te kopen)

  • Om dringende familieredenen (hulp aan een naaste)

  • Vanwege een juridische of administratieve oproep

  • Voor deelname aan een missie van algemeen belang op verzoek van de overheid

  • Voor mindervalide personen en hun begeleiders

  • Om een vliegtuig of internationale trein te halen

  • Om de hond uit te laten binnen een straal van 1 kilometer rondom de woning.

· Wie tijdens de avondklok toch buitenshuis is, riskeert een boete van € 135, die op kan lopen tot € 3750.

· Wie tijdens de avondklok zijn woning verlaat om een van bovengenoemde redenen, moet zijn verplaatsing kunnen motiveren door het tonen van een (online) verklaring en bewijsstukken. Deze zogenaamde attestation kan je hier downloaden (Externe link) . Deze verklaring is ook in het Engels beschikbaar.

· De verklaringen zijn ook beschikbaar via de Franse corona-app Tous Anti Covid (Externe link)

Het openbaar vervoer blijft tijdens de avondklok volgens de normale dienstregeling rijden. OVERZICHT OPENING GRENZEN FRANKRIJK