Coronavirus: actuele informatie over de situatie in Frankrijk

Bijgewerkt: 6 dagen geleden

Raadpleeg voor officiële en actuele informatie over de situatie en maatregelen in Frankrijk inzake COVID-19 de website van de Franse overheid (Externe link).


Bezoekers/toeristen

Gezien de gunstige ontwikkeling van de gezondheidssituatie in Frankrijk en Europa, en in overeenstemming met de aanbevelingen van de Europese Commissie, heeft Frankrijk vanaf 15 juni alle reisbeperkingen aan zijn Europese binnengrenzen (land, lucht en zee) op, die zijn ingesteld om de Covid-19-pandemie te bestrijden.

Vanaf 15 juni kunnen personen uit landen van de Europese ruimte (lidstaten van de Europese Unie en Andorra, IJsland, Liechtenstein, Monaco, Noorwegen, San Marino, Zwitserland en het Vaticaan) dus zonder beperkingen die verband houden met de strijd tegen Covid-19 het Franse grondgebied betreden.

Op basis van wederkerigheid gelden er geen beperkingen meer voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk. Wel moeten zij bij aankomst twee weken in quarantaine.

Vanaf 1 juli zal Frankrijk ook de buitengrenzen van het Schengengebied geleidelijk en op verschillende manieren openstellen, afhankelijk van de gezondheidssituatie in de verschillende landen.

Reizen naar de Franse overzeese gebieden:

  • Martinique, Guadeloupe, Saint-Barthélémy, Saint-Martin en La Réunion: met ingang van 22 juni mag er ook zonder noodzakelijke redenen gereisd worden. De quarantaineverplichting van twee weken wordt uiterlijk op 10 juli afgeschaft, de datum van inwerkingtreding van de wet die de noodtoestand beëindigt en het verplicht stelt om binnen 72 uur voor vertrek een test op Covid-19 uit te voeren.

  • Frans-Polynesië: opheffing van alle quarantainemaatregelen per 15 juli en openstelling van de grenzen van Frans-Polynesië voor internationaal toerisme uit alle landen.

  • Nieuw-Caledonië: internationale vluchten naar Nieuw-Caledonië zijn sinds 20 maart tot 31 juli opgeschort.

Raadpleeg voor meer informatie de website van het Franse Ministerie van Europa en Buitenlandse Zaken (Externe link) .


Het reizen naar een tweede woning (zijnde niet de hoofdwoning) in Frankrijk is ook weer toegestaan.

Maatregelen in Frankrijk


Na de lockdownperiode van 17 maart tot en met 10 mei gelden nu nieuwe maatregelen in Frankrijk.


Versoepeling van de lockdown vanaf 22 juni

De in deze fase geldende maatregelen zijn van toepassing op het gehele Franse grondgebied dat als 'groene' zone is aangemerkt, met uitzondering van Mayotte en Frans Guyana, die nog aangemerkt zijn als 'oranje' zone.

• De reisbeperking is opgeheven in heel Frankrijk. Een officiële schriftelijke verklaring om te reizen is niet meer noodzakelijk, dit geldt ook voor de overzeese gebieden.

• Parken, tuinen, meren en stranden zijn weer open.

• De Franse musea en monumenten zijn weer open. Het dragen van een mondkapje is verplicht. Pretparken zijn weer open en mogen maximaal 5000 bezoekers ontvangen. Dit geldt ook voor alle theaters, met strikte inachtneming van de nodige afstand.

• Bioscopen, casino's en speelhallen zijn weer open. Ook zomerkampen zijn weer toegestaan mits zij alle veiligheidsregels in acht nemen. Paardenrenbanen en stadions blijven tot 10 juli gesloten.

• Restaurants, cafés en bars in heel Frankrijk zijn weer open, met inachtneming van het gezondheidsprotocol (bij verplaatsingen binnen is een mondkapje verplicht, 1 meter afstand tussen de tafels, een maximum van 10 personen per tafel).

• Toeristische groepsaccommodaties zoals vakantieparken en campings mogen weer open in de 'groene' zone met inachtneming van het sanitaire protocol. Voor hotels gelden nieuwe sanitaire regels om alle gasten een veilig verblijf te garanderen.

• Indviduele sporten, teamsporten en contactsporten zijn weer toegestaan met inachtneming van de juiste voorzorgsmaatregelen afhankelijk van de activiteit. Vechtsporten zijn vooralsnog verboden. Hierover wordt in september beslist.

• Grote festivals, sportevenementen en bijeenkomsten van meer dan 5000 personen en festivals zijn tot minstens september verboden. Evenementen in de openlucht met maximaal 5000 bezoekers zijn toegestaan. Vergelijkbare evenementen in een gesloten ruimte zijn toegestaan met inachtneming van specifieke sanitaire maatregelen.

• Mondkapjes zijn verplicht in het openbaar vervoer, omdat het daar niet mogelijk is om voldoende afstand te houden. Reizigers dienen zoveel mogelijk afstand te houden en bij voorkeur alleen te reizen. Lees meer op websites van de SNCF (Externe link) en de RATP (Externe link)

• In taxi's is het dragen van een mondkapje verplicht.

• Schepen met meer dan 100 passagiers mogen niet aanmeren in Corsica en niet aanmeren of voor anker gaan in de binnenwateren of territoriale wateren van de Franse overzeese gebieden (de eilanden Guadeloupe, Martinique, La Réunion, Frans-Polynesië), of van Saint-Barthélemy en Sint-Maarten, Saint-Pierre-et-Miquelon evenals Wallis en Futuna, behalve wanneer hiervoor uitzondering is verleend door de gerechtigde staatsvertegenwoordiger voor deze genoemde gemeenschappen.

• Alle scholen zijn sinds 15 juni open, behalve de middelbare scholen en het hoger onderwijs. Deze blijven gesloten tot aan de zomer.

• Alle Fransen wordt verzocht om zoveel mogelijk thuis te werken en hun werktijden te spreiden om drukte in het verkeer en openbaar vervoer te voorkomen.

• Let op! Het dragen van een mondkapje kan, afhankelijk van lokale regelgeving, op sommige plekken in Frankrijk worden verplicht.


Vanaf 11 juli

Op 11 juli eindigt de noodtoestand in Frankrijk met de volgende versoepelingen:

  • Riviercruises zijn weer toegestaan. In samenspraak met de EU-landen kan besloten worden of zeecruises tussen de Europese havens weer mogelijk zijn voor schepen waarvan de capaciteit binnen bepaalde grenzen blijft.

  • Stadions en paardenrenbanen gaan weer open voor het publiek met een maximum van 5000 bezoekers. Net als bij theaters moet bij activiteiten van meer dan 1.500 personen een gezondheidsverklaring worden afgegeven, zodat aan de nodige voorzorgsmaatregelen kan worden voldaan.

  • Het maximum van 5000 bezoekers voor grote evenementen, stadions en theaters blijft in principe van kracht tot 1 september.

  • Discotheken blijven tot nader order gesloten.

Half juli wordt de epidemiologische situatie opnieuw geëvalueerd om te beslissen over een verdere versoepeling vanaf de tweede helft van augustus.


Vanaf 1 september 2020 en onder voorbehoud van een nieuwe evaluatie van de epidemiologische situatie volgen er na de zomer mogelijk nieuwe versoepelingen, zoals:

- de heropening van grote beurs- en congresgebouwen

- het toestaan van evenementen met meer dan 5000 bezoekers

- de heropening van discotheken en het toestaan van internationale cruises.


Handig overzicht van versoepeling maatregelen

Een handig overzicht van versoepeling van maatregelen met ingang van 11 mei vindt u in dit document en bekijk ook de volgende maatregelen: - maatregelen in toeristische accommodaties

- maatregelen in het openbaar vervoer, in het vliegtuig en in de auto

- maatregelen bij riviercruises en bootverhuur

- informatie over de gezondsheidsmaatregelen in Frankrijk

En dan is er nog de interactieve kaart van het Ministerie van Cultuur waarop je kunt opzoeken welke musea, monumenten, tuinen en parken open zijn (Engelse versie beschikbaar)

Het VVV van Parijs heeft een lijst gemaakt met betrekking tot heropenen van musea en bezienswaardigheden


Officiële sites


Raadpleeg voor officiële en realtime informatie over de situatie en maatregelen in Frankrijk de website van de Franse overheid.

Meer informatie is ook te vinden op de website van de Franse Ambassade in Nederland

Wie zich in Frankrijk bevindt kan altijd contact opnemen met de Nederlandse Ambassade in Parijs

Voor actuele updates over dit onderwerp, kunt u ook terecht op onze site France.fr


Dit artikel wordt regelmatig geactualiseerd met de laatste informatie.

Wij wensen iedereen in de reissector een fijne zomer toe!

Team Atout France, het Frans Bureau voor Toerisme.


Parijs Eiffeltoren ©Atout France/Pierre Torset

© 2019, Atout France Netherlands

  • Facebook

Mentions légales