top of page
Logo-2024_NL.jpg

Fiets- en Wandelbeurs 2023

Bijgewerkt op: 20 feb. 2023


Op vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 februari kun je weer naar de Fiets- en Wandelbeurs in de Jaarbeurs Utrecht om je te laten informeren over het laatste nieuws en de leukste trends op het gebied van actieve fiets- en wandelvakanties! Frankrijk is uiteraard ook van de partij met om je meer te vertellen over de vele fiets- en wandelmogelijkheden voor jong en oud in de diverse regio’s. Trek de wandelschoenen dus maar uit de kast en zet je fiets vast klaar!


Fietsliefhebbers komen hier volop aan hun trekken met meerdere grote fietsroutes, zoals bijvoorbeeld de Véloroute Centre Ardenne, de Véloroute du Vignoble, Loire à Vélo, la Vélomaritime, La Dolce Via, de GT20 en de ViaRhôna. En dat was nog zeker niet alles. In Avoriaz vind je het grootste Bike Park van Europa! Laat je informeren over alle fietsnetwerken door onder andere Normandië, La Voie Bleue, Loire à Vélo, de Ardèche of Annecy. Er vinden komend jaar meerdere fietsevenementen plaats voor zowel amateurs als voor de meer doorgewinterde fietsers. Ook voor fietsers die onderweg van cultuur en wijn willen genieten is er genoeg te beleven in onder meer de Elzas, Aisne, Troyes en Nantes.


De exposanten hebben uiteraard ook goede tips voor overnachtingen, mooie plekjes om te pauzeren onderweg en het culturele aanbod van de regio. Leuk om te weten: steeds meer websites over Franse fietsroutes zijn in het Nederlands beschikbaar! Zo heeft site van France Vélo Tourisme ook een Nederlandse versie. Een fietsvakantie in Frankrijk heb je dus zo geregeld!


Er zijn natuurlijk ook voor wandelaars tal van mogelijkheden in Frankrijk. Van korte wandelroutes, tot de welbekende GR-routes voor de doorgewinterde hiker. Kom helemaal tot rust in de flora en fauna van Hauts-de-France en ontdek het charmante Aisne. Of slenter langs de kustlijn van de Atlantische Oceaan. Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de woeste natuurgebieden van Corsica. Al zin gekregen in vakantie? Op de beurs vind je nog meer Franse bestemmingen. Je bent altijd welkom op de Frankrijkstand voor een lekker glaasje wijn. Je vindt ons op standnummer 3D50. Kom langs en laat je inspireren!


©OT Avoriaz ©Sebanado - Sunmade Velo - Corse



Aanwezige Franse exposanten:


Hauts-de-France

In het Noorden van Frankrijk zijn honderden kilometers aan wandel- en fietspaden te vinden, diverse bergen, 100.000 hectare bos en wel 200 km aan kustlijnen om langs te slenteren. Hauts-de-France is een ideale plek voor liefhebbers van een gezonde dosis lichaamsbeweging

©Le Touquet Vélomaritime - Emmanuel Berthier

in een rustige natuurlijke omgeving. De diverse landschappen bied en voor iedereen wat wils. Je vindt er ook genoeg mountainbikecircuits, (Euro)fietsroutes, groene routes en bewegwijzerde paden. Bezoek onderweg ook de moerassen van Saint Omer, de hortillonnages van Amiens, Chantilly of Pierrefonds.


Aisne Champagne Tourisme

In Aisne komen verschillende rivieren samen en vind je gevarieerde landschappen; van valleien tot plateaus, heuvels, wijnvelden en bossen. Dit vormt de ideale achtergrond om te

©Axe Vert de la Thierache - l'Aisne - CRTC HDF

wandelen en ontspannen. Niet alleen op het gebied van natuur heeft deze regio veel te bieden, ook qua cultuur is het aanbod groot! Er zijn veel monumenten, musea, mooie dorpjes en historische schatten te vinden. Ontdek zelf de warmte en gezelligheid van Aisnes!



©Meuse- Saint-Mihiel - Pierre Defontaine

Ardennes

De Ardennen hebben een aantal nieuwe routes aan hun repertoire toegevoegd! Er is namelijk een nieuwe Voie Verte in de Zuidelijke Ardennen van 110 km door de Champagnestreek. Daarnaast is er nog de

Véloroute Centre Ardenne, van 126 km in het hart van de Frans-Belgische Ardennen en de Véloroute Lesse & Semois, een lus van 78 km die zowel door Frankrijk en België gaat. Daarnaast hebben de Ardennen de club Ardenne Eco Tourisme opgericht om duurzaam toerisme te stimuleren.

Meer informatie over de wandelroutes en een groen verblijf vind je online:


©Randonnée ROC la Tour - David Truillard


Meuse

Op 14 mei kan je de wijnvelden IGP van de Côtes de Meuse ontdekken en heerlijk door de wijnvelden en boomgaarden wandelen. Daarnaast vindt de Tour de Meuse plaats op 6 en 7 mei.


Vanaf juni wordt ook het visuele bezoek “Meuse Rider” gelanceerd. Dit is een videospel dat je kan downloaden op Side Quest. Zo kan je op een actieve manier 360° van het Meuse-gebied verkennen voor je volgende mountainbike-trip!






©Jardin Juvenal des Ursins - Troyes La Champagne Tourisme

Troyes

Een stad in het zuiden van de regio Champagne met kleine typische straatjes, vakwerkhuizen met kenmerkende houtstructuur, monumenten en diverse musea om te ontdekken. Ook de omgeving van Troyes is prachtig met champagnevlakten zo ver het oog reikt, de Grands Lacs de Champagne, de valleien van Pays d’Othe en het betoverende bos van Chaourçois. Liefhebbers van sport en de natuur komen niks tekort: je kunt er wateractiviteiten ondernemen, wandelen, fietsen en mountainbiken. Troyes La Champagne biedt zo’n 40 verschillende wandelroutes aan en een twintigtal fietsparcours. Voor de echt gepassioneerde fietsers is er het Raid Bulles, een circuit van 280 km dat dwars door de landschappen van Troyes La Champagnes, het Pays d’Othe en de Côtes des Bar loopt.


Alsace à Vélo

Welkom in de nummer één fietsbestemming van Frankrijk met meer dan 2.500 km aan fietsroutes. Liefhebbers van wandelen komen in de Elzas ook zeker aan hun trekken. Als je van zowel fietsen als wijn houdt dan is de Véloroute du Vignoble een aanrader, een route die parallel loopt aan de Route des Vins d’Alsace. Spring op je fiets en laat je meenemen langs

©Laurene - Route Vins Alsace - Soultzmatt - Mon Weekend en Alsace

oude kastelen, fleurige dorpjes, Romeinse abdijen en glooiende wijngaarden.

Voor degenen die graag wat intensievere

activiteiten ondernemen is het ook mogelijk om de bergen van de Vogezen te trotseren. Genoeg natuur en bergtoppen om te ontdekken!



Mossig & Vignoble

Op 14 mei 2023 vindt de Bacchus Tour’S plaats ter ere van het 70-jarige jubileum van de Route des Vins d’Alsace. Op het programma staan verschillende fiets- en wandelroutes, ritjes op een Segway of rol met een Streep Stepper door de wijngaarden. De routes komen door de diverse wijndorpjes van de regio, rondom Marlenheim en door het hart van de wijngaard van Straatsburg. Daarnaast biedt de Club Vosgien meer dan 300 km aan bewegwijzerde routes. Waarvan de 4 GR die door het gebied van Mossig en Vignoble komt. Er valt hier genoeg te beleven: middeleeuwse kastelen, ommuurde steden, Keltische en legendarische plaatsen, watervallen, adembenemende panorama’s en dat alles tussen berg, wijn- en boomgaard!


Normandie

Normandië heeft diverse mooie fietsroutes om te ontdekken, zoals: de fietsroute langs de oevers van de Seine, La Seine à Vélo of de lange-afstandsfietsroute Eurovélo N°4. Le Havre en Cherbourg liggen op deze fietsroute langs de kust. Je kan er ook voor kiezen om landinwaarts te fietsen richting de prachtige streek de Suisse Normande, vanaf Ouistreham bereikbaar via de https://cycling.lavelofrancette.com of vanaf de Mont-Saint-Michel via de www.veloscenic.com


Ontdek ook de favoriete GR® wandeling van de Fransen: de Suisse Normande, een bijzonder gebied op de grens tussen Calvados en Orne. Een bekende naam onder liefhebbers van natuur én avontuur: in de weelderige landschappen kan je terecht voor allerlei outdoor activiteiten. Het ligt slechts 30 minuten ten zuiden van Caen en is bereikbaar met het

©Mont Saint-Michel - Thomas Le Floc

openbaar vervoer. Je kan er een langeafstandsroute wandelen van 113 km lang, die langs alle belangrijke plekken van de Suisse Normande voert. Reken op 6 dagen om de hele ronde te lopen.


Normandië zet zich in voor een verantwoorde vorm van toerisme waarbij bezoekers op harmonieuze manier in contact kunnen komen met de lokale natuur. Wie Normandië op een duurzame manier wil ontdekken, kan beter kiezen voor de trein in plaats van de auto. Kijk voor meer informatie op:

Zie ook:


Anjou Anjou Tourisme heeft dit jaar verschillende fietsactiviteiten op de agenda staan! Ontdek de nieuwe fietsroute van 80 km die in romantische een lus rond Saumur gaat. Onderweg geniet je van prachtige landschappen en kom je door de wijngaard van Saumur Champigny, ook kom je de typische troglodyte woningen tegen. www.ot-saumur.fr/fiches/boucle-velo-dabbaye-en-chateaux-6197948/


Na een jaar van afwezigheid is La Rando Vélo Rétro terug! Deze retro-fietstocht in Anjou vindt dit jaar plaats van 30 tot 2 juli. Dit is niet zomaar een fietstocht: er wordt van je verwacht dat je je beste retro outfit uit de kast haalt! Stap op je fiets en duik in een andere tijdsperiode

©Château de Saumur - Clo et Clem - Anjou Tourisme

terwijl je het prachtige landschap van Anjou ontdekt. Er zijn verschillende routes die qua lengte variëren van 30 tot 130 kilometer.


Op 25 juni 2023 vindt de 26e editie van het Fête du Vélo en Anjou plaats. Vorige editie reden er wel 26.500 mensen over de verschillende parcours! Het Fête du Vélo houdt ook rekening met de natuur en probeert de impact op het milieu zou klein mogelijk te houden. Binnenkort hopen ze het label évènement éco-engagé te ontvangen!




Atlantische Loirestreek

De Atlantische Loirestreek heeft meerdere mooie fietsroutes voor je in de aanbieding.

©Clo et Clem

De eerste is een lus van 450 km door het westelijk deel van de regio langs alle grote rivieren. Onderweg kan je de natuurlijke landschappen, charmante dorpjes en unieke steden verkennen. Je pakt delen van verschillende trajecten mee zoals de Vélo Francette, Véloscénie, Vélobuissonière en de Vallée du Loirà vélo.

Dan hebben we nog ‘de grote lus’ door het westelijk deel van 800 km tussen Nantes, La Rochelle, Niort en Angers. Tijdens deze reis kan je de diverse facetten van de regio ontdekken. Wandel door de grote steden, fiets langs de Seine en vergeet ook zeker niet om een duik in de Atlantische Oceaan te nemen. Het parcours neemt je ook mee langs het Marais Poitevin, ook wel het groene Venetië genoemd, met natuurlijke paden langs rustig stromende waterwegen.




Destination Angers De steden Nantes, Saint-Nazaire, La Baule en Rennes ontvangne het nationale en internationale publiek graag met open armen. Stap op je fiets en ontdek het fietsparcours van 6 etappes richting de Mont Saint-Michel. Daarnaast hebben ze de Voyage en Bretagne voor je in de aanbieding: een rit van 500 km die voornamelijk over vlak landschap gaat. Toegankelijk voor iedereen en is te fietsen in ongeveer 10 dagen. Denk ook aan andere bekende en diverse fietsroutes zoals La Loire à Vélo, La Vélocéan, la V42 of La Vélomaritime. Dankzij het regionale netwerk van treinen kan je je fiets gemakkelijk vervoeren per trein!

©Christophe Martin

Top 5 beste fietsroutes die in Angers beginnen vind je hier: www.tourisme.destination-angers.com/en/top-five-cycle-routes-starting-in-angers”

Nature is Bike 2023:van 15 tot 18 juni 2023 vindt dit gravelfestival plaats. Het is het eerste Europese festival geheel gewijd aan gravel, dus kom dat fietsavontuur ontdekken! Er zijn 7 routes van 30 tot 320 km, waaronder:

- En La Race200 (nieuw in 2023) https://gravelearthseries.com/events/


Kijk voor meer informatie op: www.natureisbike.com



Mayenne Tourisme

De fiets is gegarandeerd de meest simpele en authentieke manier om het departement Mayenne te doorkruisen! Volg het chemin de halage de la Mayenne, een van de mooiste voies vertes van Frankrijk. Ooit werden hier de boten voortgetrokken door paarden vanaf het pad langs de rivier. De reis gaat verder langs de oude spoorlijnen, die zowel toegankelijk zijn voor wandelaars, fietsers als voor ruiters. Ook ontdek je tussen de voies vertes kleinere routes mayennaises die minder bekend zijn bij het grote publiek. Fietsers kunnen onderweg genieten van de heldere lucht en de mooie landschappen. Er wacht 160 km aan natuur, erfgoed en gastronomie op je in de Mayenne!


©Arnaud Benureau

Nantes

Fietsen en vervolgens verblijven in een kustenaarskamer? Dankzij de Chambres d’artistes du Voyage à Nantes is het mogelijk om in een echt kunstwerk te slapen. Twintig artiesten hebben de handen ineengeslagen om deze creatieve verblijven op een duurzame manier te realiseren. Overnacht bovenin Villa Cheminée, in een micro-structuur in het hart van het historische centrum van Nantes, of op een boot in de rivier of in het hotel. Overal word je ondergedompeld in een uniek artistiek universum. Sommige kamers hebben het label Acceuil Vélo gekregen, een ideale plek om te verblijven tijdens je Voyage en Bretagne. De nieuwe route door Bretagne van 500 km verbindt Nantes met Mont Saint-Michel, Saint-Nazaire, La Baule en Rennes met elkaar.




Vallée de la Loire

Le Routard, France Vélo Tourisme en het Comité d’Itinéraire de la Vallée du Loir à vélo hebben de handen ineengeslagen om jou kennis te laten maken met de meest charmante fietsroutes van Frankrijk. Routes lopen onder andere van de bron van de Loir in Saint-Eman tot aan Angers. Het parcours is 320 km lang en loopt door het diverse landschap en langs pittoreske dorpjes. Een sportieve route die ook nog eens een plezier voor het oog is. Er zijn 21 etappes samengevoegd in 5 grote routes. La Vallée du Loir à vélo kan als dagexcursie gereden worden, maar ook voor een weekend of voor meer dagen. De etappes zijn zo ingedeeld dat je onderweg gemakkelijk het rijke culturele en natuurlijke erfgoed van de regio kan ontdekken

©La Chartre-VAAS-Le LUDEJPEGHD2020-78

Ook zijn de routes verbonden met andere grote véloroutes, zoals de Vélo Francette, de Véloscénie, de Loire à Vélo, de Vélobuissonière en Saint Jacques à Vélo.


Als je eigenlijk meer van het flaneren bent dan van het fietsen dan zijn er verschillende stops langs de route: kleine bistro’s, authentieke charmante weggetjes, genoeg water om onderweg in af te koelen, elegante tuinen, kunstenaarsateliers en lokale wijnproducenten die graag meer vertellen over de geheimen van hun productieproces.






©Vélo Via Allier


Auvergne-Rhône-Alpes

In juli 2023 wordt een gedeelte van de Tour de France in de prachtige landschappen van de Auvergne-Rhône-Alpes gereden. Er vinden wel 10 etappes in de regio plaats, waaronder een spectaculaire aankomst op de top van Puy de Dôme! De Via Fluvia is een route van meer dan 80 km die je meeneemt langs de verschillende landschappen van de Loire, de Haute-Loire en de Ardèche. Of je nou te voet of per fiets gaat: je kan je hier helemaal onderdompelen in de natuur.





Annecy Mountains

Annecy Mountains heeft wel 40 adembenemande fietsroutes die je kan ontdekken, zowel voor minder ervaren als voor de meer ambitieuze fietsers. Deze fietsbestemming is ideaal gelegen midden in de regio Auvergne-Rhône-Alpes. Er is ook zeker tijd voor het après-vélo, waarbij je kan flaneren rond het meer en de heuvels daaromheen. Zowel de klimmers als de afdalers

©IAM CYCLOSPORTIF - PLAN-BOIS - Tristan Shu - Annecy-Mountain

komen aan hun trekken bij de legendarische toppen van La Colombière, Les Aravis of La Croix Fry. Er lopen meerdere gravel routes door de natuur waar je de rustieke omgeving kunt ervaren. Voorbij de gebaande paden vind je ook rustigere wegen die je meenemen langs kleine gehuchtjes, lokale producten en prachtige panorama's.

Annecy Mountains omvat 7 bestemmingen in de Haute-Savoie: Lac d‘Annecy, La Clusaz, Le Grand-Bornand, Manigod, Saint Jean de Sixt, Sources du Lac d‘Annecy en Thônes Cœur des Vallées.



Ardèche

La Dolce Via in de Ardèche is verkozen tot fietsroute van het jaar 2020! De route is 90 km lang en neemt je mee langs het parcours van een oude verlaten spoorweg. De route is toegankelijk voor voetgangers, mountainbikers, de e-bike en voor hybride fietsen. De route begint met La Voulte-sur-Rhône, die met een brug verbonden is aan de ViaRhôna, om vervolgens te eindigen in Saint-Agrève en Lamastre. Deze route is geschikt voor families, geliefden en vrienden die willen genieten van de landschappen van de vallei van de Eyrieux. Onderweg vind je altijd wel een plekje in de natuur om even te pauzeren voor een picknick of om even af te koelen in de rivier. Tip: neem je fiets mee in de trein naar dit ongerepte natuurgebied! Het is ook mogelijk om je fiets mee te nemen op de elektrische boot, die geheel op zonne-energie over de Rhône vaart. Na de boottocht fiets je zo de schilderachtige landschappen van deze regio door.


Van 21 tot 23 april vindt de Ardèche Gravel plaats, het eerste Gravel fietsevenement waar

©Dolce Via- M. Dupont

amateurs ook welkom zijn. De Ardèche neemt je graag mee op reis door de tijd in dit mooie departement. Het is mogelijk om 2 dagen te fietsen in combinatie met de boot of de trein, of gewoon allebei! De lengtes van de verschillende routes variëren

van 70 tot 150 km, waarbij er ook mogelijkheid is voor families om mee te doen. Let op want er zijn maar 200 plaatsen! Inschrijven kan online:


Van 14 tot 17 juni is de L’Ardèchoise, dit jaar is alweer de 30e editie van een van de grootste fietsevenementen van Europa. Het draait hier niet alleen om fietsers, maar ook om wandelaars, mindervaliden en gebruikers van de elektrische fiets. De

goede sfeer overal te vinden in de dorpjes, op de toppen en natuurlijk gewoon onderweg!


Avoriaz Welkom in Avoriaz, al sinds 1966 een groene en natuurvriendelijke bestemming! De enige skibestemming in Europa die volledig voor voetgangers is ingericht. In de zomer is er genoeg plaats voor je fiets, want Avoriaz ligt in het grootste Bike Park van Europa. Morzine-Avoriaz heeft het label Flocon Vert verkregen, dat betekent dat de bestemming zich inzet voor duurzaam toerisme. Een bestemming die sportief is en gezinsvriendelijk. Avoriaz is gelegen

©Keno Derleyn

in het hart van Portes du Soleil en biedt wel meer dan 400 km aan gemarkeerde paden tussen Frankrijk en Zwitserland. Laat je verleiden om op een thematische wandeling gaan die je meer vertelt over de flora in de buurt.



Corsica Corsica zet zich in voor het milieu en biedt bezoekers eco-verantwoorde opties tijdens hun reis, zodat de ongerepte natuur van het eiland intact blijft. Hier vind je tal van activiteiten, wandelingen en lange hikes, wegwielrennen, paardrijden, mountainbiken, yoga in de buitenlucht, en andere sporten in de buitenlucht en in het water. Om het duurzaam toerisme te stimuleren zijn er bewegwijzerde paden op het eiland, waar je je kunt uitleven met je

©Sander Stock

mountainbike. Je kan er ook de GT20 verkennen, een fietsroute van 13 etappes, 50 km in totaal, die je meeneemt van het noorden naar het zuiden van het eiland. Zo ontdek je het buitengewone en authentieke Corsica!



Corsica Ferries Wij verzorgen het vervoer per ferry naar Corsica vanaf Nice en Toulon. Vandaag de dag bieden wij een vloot van 13 schepen en tot wel 45 overtochten per dag naar Corsica! www.corsicaferries.com



©O. Gomez


Île Rousse

De VVV van Île Rousse biedt de mogelijkheid om het buitenleven van Corsica te ontdekken. Gesitueerd in het noord-westen van Corsica, in het hart van de Balagne, ook wel “de tuin van Corsica” genoemd. Hier kom je diverse landschappen tegen, van de zee tot de adembenemende bergen van de Ghjunsani, en van valleien tot historische dorpjes in de Balagne. Meer dan 350 km aan hikingroutes en 15 mountainbikeroutes wachten op je, ongeacht je niveau! Er zijn ook routes van ongeveer een uur langs de kustlijn voor families, of juist sportievere routes door het binnenland.




West Corsica Een bestemming met wilde kusten en toppen, bergen en mythische bossen. West Corsica is het meest wilde gebied van Corsica, met de UNESCO bezienswaardigheid van het eiland: la réserve de Scandola, les Calanques de Piana et le golfe de Girolata. Op het westelijk deel van Corsica vind je wel 120 km aan kustlijnen, stranden, kreken, rivieren en beekjes, bossen,

meren, en beschermde natuurgebieden waar je diverse sportieve of gezinsactiviteiten kunt

©Rando Girolata - Nico Robert

ondernemen. Zoals bijvoorbeeld wandelingen met le Mare e Monti of etappes van de GR20, ontdek de gorges de la Spelunca, ga canyoningen, fietsen met de GT20, paardrijden, watersporten of vissen. Ook kan je de lokale producten, kunst en nijverheid ontdekken; er is een rijk aanbod aan cultureel en religieus erfgoed.












La Voie Bleue Door de idyllische landschappen van Luxemburg naar Lyon fietsen, dat is La Voie Bleue. Een nationale route van Apach aan de Frans-Luxemburgse grens tot aan Lyon. Het traject gaat grotendeels over goed begaanbare fietspaden met maar weinig klimmen en dalen. De complete tocht is ongeveer 700 kilometer lang, maar onderweg kun je op vier plaatsen een extra lus rijden. Eerst volgt het parcours de kronkelige Moezel, daarna het Kanaal van de Vogezen om uiteindelijk via de Saône uit te komen in Lyon. In deze bruisende stad kan je ervoor kiezen om nog verder te fietsen over de ViaRhôna (de EuroVelo 17) die je tot aan de

Middellandse Zee brengt… Ook de Europese routes EuroVelo 5 en EuroVelo 6 sluiten aan op La Voie Bleue.


Als belangrijke noord-zuidverbinding in Frankrijk vormt La Voie Bleue een essentiële spil in het

©Guillaume Robert Famy

fietsverkeer van Noord-Europa richting het Middellandse Zeegebied. Omdat er maar geringe hoogteverschillen zijn en het traject grotendeels over fietspaden gaat, is La Voie Bleue ideaal voor het hele gezin en ook voor mensen die voor het eerst een lange fietstocht willen maken.








0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page