top of page
Logo Atout France_2020_FR.jpg

Fiets- en Wandelbeurs 2023

Bijgewerkt op: 20 feb.


Op vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 februari kun je weer naar de Fiets- en Wandelbeurs in de Jaarbeurs Utrecht om je te laten informeren over het laatste nieuws en de leukste trends op het gebied van actieve fiets- en wandelvakanties! Frankrijk is uiteraard ook van de partij met om je meer te vertellen over de vele fiets- en wandelmogelijkheden voor jong en oud in de diverse regio’s. Trek de wandelschoenen dus maar uit de kast en zet je fiets vast klaar!


Fietsliefhebbers komen hier volop aan hun trekken met meerdere grote fietsroutes, zoals bijvoorbeeld de Véloroute Centre Ardenne, de Véloroute du Vignoble, Loire à Vélo, la Vélomaritime, La Dolce Via, de GT20 en de ViaRhôna. En dat was nog zeker niet alles. In Avoriaz vind je het grootste Bike Park van Europa! Laat je informeren over alle fietsnetwerken door onder andere Normandië, La Voie Bleue, Loire à Vélo, de Ardèche of Annecy. Er vinden komend jaar meerdere fietsevenementen plaats voor zowel amateurs als voor de meer doorgewinterde fietsers. Ook voor fietsers die onderweg van cultuur en wijn willen genieten is er genoeg te beleven in onder meer de Elzas, Aisne, Troyes en Nantes.


De exposanten hebben uiteraard ook goede tips voor overnachtingen, mooie plekjes om te pauzeren onderweg en het culturele aanbod van de regio. Leuk om te weten: steeds meer websites over Franse fietsroutes zijn in het Nederlands beschikbaar! Zo heeft site van France Vélo Tourisme ook een Nederlandse versie. Een fietsvakantie in Frankrijk heb je dus zo geregeld!


Er zijn natuurlijk ook voor wandelaars tal van mogelijkheden in Frankrijk. Van korte wandelroutes, tot de welbekende GR-routes voor de doorgewinterde hiker. Kom helemaal tot rust in de flora en fauna van Hauts-de-France en ontdek het charmante Aisne. Of slenter langs de kustlijn van de Atlantische Oceaan. Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de woeste natuurgebieden van Corsica. Al zin gekregen in vakantie? Op de beurs vind je nog meer Franse bestemmingen. Je bent altijd welkom op de Frankrijkstand voor een lekker glaasje wijn. Je vindt ons op standnummer 3D50. Kom langs en laat je inspireren!


©OT Avoriaz ©Sebanado - Sunmade Velo - CorseAanwezige Franse exposanten:


Hauts-de-France

In het Noorden van Frankrijk zijn honderden kilometers aan wandel- en fietspaden te vinden, diverse bergen, 100.000 hectare bos en wel 200 km aan kustlijnen om langs te slenteren. Hauts-de-France is een ideale plek voor liefhebbers van een gezonde dosis lichaamsbeweging

©Le Touquet Vélomaritime - Emmanuel Berthier

in een rustige natuurlijke omgeving. De diverse landschappen bied en voor iedereen wat wils. Je vindt er ook genoeg mountainbikecircuits, (Euro)fietsroutes, groene routes en bewegwijzerde paden. Bezoek onderweg ook de moerassen van Saint Omer, de hortillonnages van Amiens, Chantilly of Pierrefonds.

www.noordfrankrijk-experience.com/


Aisne Champagne Tourisme

In Aisne komen verschillende rivieren samen en vind je gevarieerde landschappen; van valleien tot plateaus, heuvels, wijnvelden en bossen. Dit vormt de ideale achtergrond om te

©Axe Vert de la Thierache - l'Aisne - CRTC HDF

wandelen en ontspannen. Niet alleen op het gebied van natuur heeft deze regio veel te bieden, ook qua cultuur is het aanbod groot! Er zijn veel monumenten, musea, mooie dorpjes en historische schatten te vinden. Ontdek zelf de warmte en gezelligheid van Aisnes!

www.jaimelaisne.com/Welcome_to_the_Aisne_lovers_.IB.htm©Meuse- Saint-Mihiel - Pierre Defontaine

Ardennes

De Ardennen hebben een aantal nieuwe routes aan hun repertoire toegevoegd! Er is namelijk een nieuwe Voie Verte in de Zuidelijke Ardennen van 110 km door de Champagnestreek. Daarnaast is er nog de

Véloroute Centre Ardenne, van 126 km in het hart van de Frans-Belgische Ardennen en de Véloroute Lesse & Semois, een lus van 78 km die zowel door Frankrijk en België gaat. Daarnaast hebben de Ardennen de club Ardenne Eco Tourisme opgericht om duurzaam toerisme te stimuleren.

Meer informatie over de wandelroutes en een groen verblijf vind je online:

www.ardennes.com/nl/roamen/te-voet-in-de-ardennen/

www.ardennes.com/preparer-son-sejour/mes-vacances-responsables/


©Randonnée ROC la Tour - David Truillard


Meuse

Op 14 mei kan je de wijnvelden IGP van de Côtes de Meuse ontdekken en heerlijk door de wijnvelden en boomgaarden wandelen. Daarnaast vindt de Tour de Meuse plaats op 6 en 7 mei.


Vanaf juni wordt ook het visuele bezoek “Meuse Rider” gelanceerd. Dit is een videospel dat je kan downloaden op Side Quest. Zo kan je op een actieve manier 360° van het Meuse-gebied verkennen voor je volgende mountainbike-trip!


www.tourdemeuse.fr/les-evenements/tour-de-meuse/

©Jardin Juvenal des Ursins - Troyes La Champagne Tourisme

Troyes

Een stad in het zuiden van de regio Champagne met kleine typische straatjes, vakwerkhuizen met kenmerkende houtstructuur, monumenten en diverse musea om te ontdekken. Ook de omgeving van Troyes is prachtig met champagnevlakten zo ver het oog reikt, de Grands Lacs de Champagne, de valleien van Pays d’Othe en het betoverende bos van Chaourçois. Liefhebbers van sport en de natuur komen niks tekort: je kunt er wateractiviteiten ondernemen, wandelen, fietsen en mountainbiken. Troyes La Champagne biedt zo’n 40 verschillende wandelroutes aan en een twintigtal fietsparcours. Voor de echt gepassioneerde fietsers is er het Raid Bulles, een circuit van 280 km dat dwars door de landschappen van Troyes La Champagnes, het Pays d’Othe en de Côtes des Bar loopt.

www.troyeslachampagne.com


Alsace à Vélo

Welkom in de nummer één fietsbestemming van Frankrijk met meer dan 2.500 km aan fietsroutes. Liefhebbers van wandelen komen in de Elzas ook zeker aan hun trekken. Als je van zowel fietsen als wijn houdt dan is de Véloroute du Vignoble een aanrader, een route die parallel loopt aan de Route des Vins d’Alsace. Spring op je fiets en laat je meenemen langs

©Laurene - Route Vins Alsace - Soultzmatt - Mon Weekend en Alsace

oude kastelen, fleurige dorpjes, Romeinse abdijen en glooiende wijngaarden.

Voor degenen die graag wat intensievere

activiteiten ondernemen is het ook mogelijk om de bergen van de Vogezen te trotseren. Genoeg natuur en bergtoppen om te ontdekken!

www.elzasopdefiets.nl/nlMossig & Vignoble

Op 14 mei 2023 vindt de Bacchus Tour’S plaats ter ere van het 70-jarige jubileum van de Route des Vins d’Alsace. Op het programma staan verschillende fiets- en wandelroutes, ritjes op een Segway of rol met een Streep Stepper door de wijngaarden. De routes komen door de diverse wijndorpjes van de regio, rondom Marlenheim en door het hart van de wijngaard van Straatsburg. Daarnaast biedt de Club Vosgien meer dan 300 km aan bewegwijzerde routes. Waarvan de 4 GR die door het gebied van Mossig en Vignoble komt. Er valt hier genoeg te beleven: middeleeuwse kastelen, ommuurde steden, Keltische en legendarische plaatsen, watervallen, adembenemende panorama’s en dat alles tussen berg, wijn- en boomgaard!

www.mossig-vignoble-tourisme.fr/


Normandie

Normandië heeft diverse mooie fietsroutes om te ontdekken, zoals: de fietsroute langs de oevers van de Seine, La Seine à Vélo of de lange-afstandsfietsroute Eurovélo N°4. Le Havre en Cherbourg liggen op deze fietsroute langs de kust. Je kan er ook voor kiezen om landinwaarts te fietsen richting de prachtige streek de Suisse Normande, vanaf Ouistreham bereikbaar via de https://cycling.lavelofrancette.com of vanaf de Mont-Saint-Michel via de www.veloscenic.com

www.laseineavelo.com/

www.lavelomaritime.nl


Ontdek ook de favoriete GR® wandeling van de Fransen: de Suisse Normande, een bijzonder gebied op de grens tussen Calvados en Orne. Een bekende naam onder liefhebbers van natuur én avontuur: in de weelderige landschappen kan je terecht voor allerlei outdoor activiteiten. Het ligt slechts 30 minuten ten zuiden van Caen en is bereikbaar met het

©Mont Saint-Michel - Thomas Le Floc

openbaar vervoer. Je kan er een langeafstandsroute wandelen van 113 km lang, die langs alle belangrijke plekken van de Suisse Normande voert. Reken op 6 dagen om de hele ronde te lopen.

https://en.normandie-tourisme.fr/a-sporty-weekend-in-the-suisse-normande/


Normandië zet zich in voor een verantwoorde vorm van toerisme waarbij bezoekers op harmonieuze manier in contact kunnen komen met de lokale natuur. Wie Normandië op een duurzame manier wil ontdekken, kan beter kiezen voor de trein in plaats van de auto. Kijk voor meer informatie op:

www.normandie-tourisme.fr/sur-mesure/voyager-sans-voiture/

Zie ook:

https://nl.normandie-tourisme.fr/actief/met-de-fiets/

https://nl.normandie-tourisme.fr/actief/wandelen/


Anjou Anjou Tourisme heeft dit jaar verschillende fietsactiviteiten op de agenda staan! Ontdek de nieuwe fietsroute van 80 km die in romantische een lus rond Saumur gaat. Onderweg geniet je van prachtige landschappen en kom je door de wijngaard van Saumur Champigny, ook kom je de typische troglodyte woningen tegen. www.ot-saumur.fr/fiches/boucle-velo-dabbaye-en-chateaux-6197948/


Na een jaar van afwezigheid is La Rando Vélo Rétro terug! Deze retro-fietstocht in Anjou vindt dit jaar plaats van 30 tot 2 juli. Dit is niet zomaar een fietstocht: er wordt van je verwacht dat je je beste retro outfit uit de kast haalt! Stap op je fiets en duik in een andere tijdsperiode

©Château de Saumur - Clo et Clem - Anjou Tourisme

terwijl je het prachtige landschap van Anjou ontdekt. Er zijn verschillende routes die qua lengte variëren van 30 tot 130 kilometer.

www.anjou-velo-vintage.com/en/


Op 25 juni 2023 vindt de 26e editie van het Fête du Vélo en Anjou plaats. Vorige editie reden er wel 26.500 mensen over de verschillende parcours! Het Fête du Vélo houdt ook rekening met de natuur en probeert de impact op het milieu zou klein mogelijk te houden. Binnenkort hopen ze het label évènement éco-engagé te ontvangen!

www.maine-et-loire.fr/fete-du-velo/
Atlantische Loirestreek

De Atlantische Loirestreek heeft meerdere mooie fietsroutes voor je in de aanbieding.

©Clo et Clem

De eerste is een lus van 450 km door het westelijk deel van de regio langs alle grote rivieren. Onderweg kan je de natuurlijke landschappen, charmante dorpjes en unieke steden verkennen. Je pakt delen van verschillende trajecten mee zoals de Vélo Francette, Véloscénie, Vélobuissonière en de Vallée du Loirà vélo.

Dan hebben we nog ‘de grote lus’ door het westelijk deel van 800 km tussen Nantes, La Rochelle, Niort en Angers. Tijdens deze reis kan je de diverse facetten van de regio ontdekken. Wandel door de grote steden, fiets langs de Seine en vergeet ook zeker niet om een duik in de Atlantische Oceaan te nemen. Het parcours neemt je ook mee langs het Marais Poitevin, ook wel het groene Venetië genoemd, met natuurlijke paden langs rustig stromende waterwegen.www.francevelotourisme.com/destination/pays-de-la-loire-a-velo/boucle-loire-mayenne-sarthe

www.francevelotourisme.com/boucles-velo/grande-boucle-ouest


Destination Angers De steden Nantes, Saint-Nazaire, La Baule en Rennes ontvangne het nationale en internationale publiek graag met open armen. Stap op je fiets en ontdek het fietsparcours van 6 etappes richting de Mont Saint-Michel. Daarnaast hebben ze de Voyage en Bretagne voor je in de aanbieding: een rit van 500 km die voornamelijk over vlak landschap gaat. Toegankelijk voor iedereen en is te fietsen in ongeveer 10 dagen. Denk ook aan andere bekende en diverse fietsroutes zoals La Loire à Vélo, La Vélocéan, la V42 of La Vélomaritime. Dankzij het regionale netwerk van treinen kan je je fiets gemakkelijk vervoeren per trein!

©Christophe Martin

Top 5 beste fietsroutes die in Angers beginnen vind je hier: www.tourisme.destination-angers.com/en/top-five-cycle-routes-starting-in-angers”

Nature is Bike 2023:van 15 tot 18 juni 2023 vindt dit gravelfestival plaats. Het is het eerste Europese festival geheel gewijd aan gravel, dus kom dat fietsavontuur ontdekken! Er zijn 7 routes van 30 tot 320 km, waaronder:

- Gravel of Legend https://natureisbike.com/events/2023/gravel-of-legend-ultra-300

- En La Race200 (nieuw in 2023) https://gravelearthseries.com/events/


Kijk voor meer informatie op: www.natureisbike.comMayenne Tourisme