top of page
Logo-2024_NL.png

Fiets- en Wandelbeurs 2024

Bijgewerkt op: 14 feb.


Op vrijdag 23, zaterdag 24 en zondag 25 februari kun je weer naar de Fiets- en Wandelbeurs in de Jaarbeurs Utrecht om je te laten informeren over het laatste nieuws en de leukste trends op het gebied van actieve fiets- en wandelvakanties! Frankrijk is uiteraard ook van de partij met meerdere exposanten om je meer te vertellen over de vele fiets- en wandelmogelijkheden voor jong en oud in de diverse regio’s. Trek de wandelschoenen dus maar uit de kast en zet je fiets vast klaar!


Mooie lange fietsroutes, fietsnetwerken en fietsevenementen

Fietsliefhebbers komen hier volop aan hun trekken met meerdere grote fietsroutes, zoals bijvoorbeeld de Véloroute Centre Ardenne, de Véloroute du Vignoble, Loire à Vélo, la Vélomaritime, La Dolce Via, de GT20 en de ViaRhôna. En dat was nog zeker niet alles. Laat je informeren over alle fietsnetwerken door onder andere La Voie Bleue, Loire à Vélo, de Ardèche of Annecy. Er vinden komend jaar meerdere fietsevenementen plaats voor zowel amateurs als voor de meer doorgewinterde fietsers. Ook voor fietsers die onderweg van cultuur en wijn willen genieten is er genoeg te beleven in onder meer de Elzas en Aisne.


La Vélobuissonnière in the spotlight

Dit jaar is een de van de Franse fietsroutes zelfs genomineerd tot fietsroute van het jaar, namelijk de Vélobuissonnière. Vrijdagochtend wordt de winnaar bekend gemaakt. Maar of ze nu winnen of niet, het is de moeite waard om de presentatie op vrijdagmiddag om 15u30 te volgen over deze route in de Atlantische Loirestreek, want Bert Sitters zal daar over zijn eigen ervaringen vertellen. Meer over deze bijzondere route lees je onder het kopje "Aanwezige Fransen exposanten".


Tips voor accommodaties, pauzes en bezienswaardigheden onderweg

De exposanten hebben uiteraard ook goede tips voor overnachtingen, mooie plekjes om te pauzeren onderweg en het culturele aanbod van de regio. Leuk om te weten: steeds meer websites over Franse fietsroutes zijn in het Nederlands beschikbaar! Zo heeft site van France Vélo Tourisme ook een Nederlandse versie. Een fietsvakantie in Frankrijk heb je dus zo geregeld!


Volop wandelplezier

Er zijn natuurlijk ook voor wandelaars tal van mogelijkheden in Frankrijk. Van korte wandelroutes, tot de welbekende GR-routes voor de doorgewinterde hiker. Kom helemaal tot rust in de flora en fauna van Hauts-de-France en ontdek het charmante Aisne. Of slenter langs de kustlijn van de Atlantische Oceaan. Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de woeste natuurgebieden van Corsica. Al zin gekregen in vakantie? Op de beurs vind je nog meer Franse bestemmingen. Je bent altijd welkom op de Frankrijkstand voor meer informatie. Je vindt ons op stand nummer 3D50. Kom langs en laat je inspireren!© La Velobuissonière - Pascal Beltrami

Aanwezige Franse exposanten:


Hauts-de-France

© Hauts-de-France Tourisme / Nicolas Bryant

Naar de Hauts-de-France komen betekent kiezen voor een regio die verandering van omgeving combineert met herbronning en vriendelijkheid, en die de kwaliteit van haar onthaal en gezelligheid tot een sleutelfactor van haar ontwikkeling heeft gemaakt. Met honderden kilometers wandel- en fietspaden, 100.000 hectare bos en 200 km kust, is de Hauts-de-France een oase van natuur voor liefhebbers van gezonde vakantie. Of je nu een trailrunner bent of een wandelaar die houdt van landschappen, het ontdekken van natuur en zijn inwoners, of van wandelen in de branding, (her)ontdek onze regio en deel fijne momenten met je gezin of vrienden. Een gevarieerd aanbod maakt de regio zeer aantrekkelijk voor korte verblijven en weekenden: strandzeilen op het strand van Le Touquet Paris Plage, een elektrische boottocht in het hart van de drijftuinen van de Hortillonnages van Amiens, een bezoek aan het kasteel van Chantilly, Compiègne of Pierrefonds. Kent u een betere manier om een regio te ontdekken dan met de fiets, zachtjes, gezond, met familie, vrienden of gewoon als bekende amateur ? De mountainbikecircuits, de (Euro)fietsroutes, de groene routes, of de eenvoudige gemarkeerde toeristische circuits, stap op uw tweewieler en kom onze regio ontdekken !Aisne Champagne Tourisme


©Teddy Hénin / Aisne Tourisme

Net onder de Belgische grens, ten noordwesten van Reims ligt de Aisne: een 100% natuurlijk groen rivierenlandschap, ideaal om de knop om te zetten en lekker lange wandelingen te maken. Valleien, plateaus, bergen, wijngaarden en bossen wisselen elkaar af en zorgen voor steeds weer een nieuw decor. Grote steden vind je er niet, maar een boeiende plattelandsarchitectuur en vele kenmerken van een rijke geschiedenis des te meer.

Aisne was het hart van Frankrijks eerste koninkrijk en dat zie je nog steeds: dit is Frankrijks vierde departement qua aantal officiële monumenten. Aisne kent meerdere specifieke terroirs, met eigen boerentradities en ambachtelijk vakmanschap. Bekende specialiteiten zijn champagne, cider, bonen en de beroemde kaas maroilles. De sfeer in dit gebied is vriendelijk en warm, dankzij de aardige bevolking.

Vele schilders en schrijvers wisten de Aisne te vinden, om zich te laten inspireren door de charme van het gebied, vol mooie paden, kalme waterwegen, tuinen en dorpshuizen. In meerdere musea kun je hun kunstwerken bekijken, en zien wat zij zagen.©unmondeavelo.com

Meuse à vélo

Van de vestingstad Langres, gelegen aan de grens van Champagnestreek en de Bourgondië, tot aan het grenstadje Givet in de Franse Ardennen, kunnen de fietsers genieten van de prachtige natuur van het Franse Maasdal. 443 km fietsplezier door het noordoosten van Frankrijk.

 

In de Franse Ardennen, rond Verdun, ten noorden van Commercy en bij Neufchâteau gaat de Maasfietsroute EV19 over de zogenaamde Voies vertes, oftewel autovrije fietspaden. Verder gaat de route over kleine en rustige landweggetjes met een goede bewegwijzering.
©Cyrille Fleckinger

Pays de Hagueneau

Bereid je voor op verrassingen in het Pays de Haguenau, een prachtige bestemming in de Elzas op maar 20 minuten van Straatsburg. De stad Haguenau is de geboorteplaats van Keizer Frederik I oftewel Barbarossa, en het centrum is een plaatje. Vlak bij ligt het dito charmante Bischwiller, beroemd geworden door zijn textielindustrie. De geschilderde gevels van Val-de-Moder zijn in heel Frankrijk bekend, net als het roemruchte Gallo-Romaanse verleden van Brumath.


Kortom, je kijkt er je ogen uit, en dan is er ook nog een agenda vol met festivals en mooie kerstmarkten. En natuurlijk de natuur: dit gebied telt talloze hopvelden en wordt omzoomd door een indrukwekkend bos.

Alsace à Vélo

©Laurene - Route Vins Alsace - Soultzmatt - Mon Weekend en Alsace

De Elzas is de nummer 1 fietsregio van Frankrijk, met 2.500 km aan fietsroutes, op het kruispunt van EuroVelo 5, 6 en 15. De uitgestrekte oevers van de Rijn en de vlakte van de Elzas zijn een genot voor wie op zoek is naar een rustige rit.

De golvende Véloroute du Vignoble loopt door een schilderachtig landschap van kasteelruïnes, bloemrijke dorpjes, Romaanse abdijen en glooiende wijngaarden...

En last but not least zullen de vele routes door het Vogezenmassief en de legendarische bergpassen zelfs de meest verstokte sporters zeker bevallen!

De Elzas heeft voor elk wat wils!


Mossig & Vignoble

De meer dan twintig dorpskernen van Mossig & Vignoble liggen ideaal tussen de wijngaarden en de bergen, een half uurtje ten westen van Straatsburg. Het is een bestemming die betovert door zijn gevarieerde en heuvelachtige landschappen. Wie de wijnroute volgt - van Marlenheim tot aan de voet van het massief van de Noordelijke Vogezen in Wangenbourg - ontdekt hoeveel activiteiten hier mogelijk zijn in de vrije natuur. De traditionele gastronomie doet watertanden en die eventuele extra kilo's raak je gemakkelijk weer kwijt op een van de vele fietsroutes. Zonder twijfel wordt een verblijf in Mossig & Vignoble uniek.Anjou Tourisme

©Château de Saumur - Clo et Clem - Anjou Tourisme

In Anjou (rond de stad Angers, in het Pays de la Loire) lopen overal lieflijke fietspaden langs de vele rivieren. Zoals de Loire à Vélo®, een fietsroute vol verrassingen. Tussen Montsoreau en Saumur brengt hij je bij bijzondere grotwoningen, waarvan de oorspronkelijke bewoners in het Frans troglodieten heten. Tegenwoordig is het vooral ten zuiden van Angers heerlijk leven in de dorpen, waar een ouderwets gelukkige sfeer hangt.

De Vélo Francette®-route volgt het jaagpad langs de Mayenne, met onderweg kapitale herenhuizen en nederige sluiswachterhutjes. Er worden allerlei types accommodaties aangeboden, die qua stijl verschillen maar altijd charme uitstralen.Atlantische Loirestreek


©Clo et Clem

Geniet van de 3400 km aan fietsroutes in de Pays de la Loire, tussen de Atlantische Kust en de Loirevallei. Ontdek een ongerepte omgeving en uniek erfgoed door te fietsen op rustige landwegen of jaagpaden, langs rivieren of de Loire, of zelfs langs de oceaan. Verken architectonische en culturele schatten. Ideaal voor familie of vrienden voor een weekend of een verkwikkende week buiten, met gastvrije stops en eenvoudige routes geschikt voor iedereen!

©Christophe Martin

Destination Angers De steden Nantes, Saint-Nazaire, La Baule en Rennes ontvangne het nationale en internationale publiek graag met open armen. Stap op je fiets en ontdek het fietsparcours van 6 etappes richting de Mont Saint-Michel. Daarnaast hebben ze de Voyage en Bretagne voor je in de aanbieding: een rit van 500 km die voornamelijk over vlak landschap gaat. Toegankelijk voor iedereen en is te fietsen in ongeveer 10 dagen. Denk ook aan andere bekende en diverse fietsroutes zoals La Loire à Vélo, La Vélocéan, la V42 of La Vélomaritime. Dankzij het regionale netwerk van treinen kan je je fiets gemakkelijk vervoeren per trein!

Top 5 beste fietsroutes die in Angers beginnen vind je hier: www.tourisme.destination-angers.com/en/top-five-cycle-routes-starting-in-angers”
©La Vélobuissonière - Pascal Beltrami

Vélobuissonnière®

De Vélobuissonnière® is een rustige fietsroute die 250 kilometer lang door de mooiste landschappen gaat in het westen van midden-Frankrijk, van Alençon tot Saumur, dus grotendeels door het departement Sarthe.

Voor de route werden fijne kleine wegen geselecteerd, die goed bewegwijzerd zijn. De natuur onderweg is adembenemend, van de heuvelachtige Alpes Mancelles tot de brede oevers van de Loire. De route gaat ook door pittoreske dorpjes en door historische stadjes als Alençon, Le Mans en Saumur.

Een ronduit heerlijke wereld, waarin je weer eens aan jezelf toekomt. Perfect voor een sportief weekend of een uitgebreidere vakantie!


Vallée de la Loire

Le Routard, France Vélo Tourisme en het Comité d’Itinéraire de la Vallée du Loir à vélo hebben de handen ineengeslagen om jou kennis te laten maken met de meest charmante fietsroutes van Frankrijk. Routes lopen onder andere van de bron van de Loir in Saint-Eman tot aan Angers. Het parcours is 320 km lang en loopt door het diverse landschap en langs pittoreske dorpjes. Een sportieve route die ook nog eens een plezier voor het oog is. Er zijn 21 etappes samengevoegd in 5 grote routes. La Vallée du Loir à vélo kan als dagexcursie gereden worden, maar ook voor een weekend of voor meer dagen. De etappes zijn zo ingedeeld dat je onderweg gemakkelijk het rijke culturele en natuurlijke erfgoed van de regio kan ontdekken

©La Chartre-VAAS-Le LUDEJPEGHD2020-78

Ook zijn de routes verbonden met andere grote véloroutes, zoals de Vélo Francette, de Véloscénie, de Loire à Vélo, de Vélobuissonière en Saint Jacques à Vélo.


Als je eigenlijk meer van het flaneren bent dan van het fietsen dan zijn er verschillende stops langs de route: kleine bistro’s, authentieke charmante weggetjes, genoeg water om onderweg in af te koelen, elegante tuinen, kunstenaarsateliers en lokale wijnproducenten die graag meer vertellen over de geheimen van hun productieproces.


©Vélo Via Allier

Auvergne-Rhône-Alpes


Hoe wil je fietsen? Hier kan alles! Kies voor rustig aan langs de oevers van de Rhône of de Loire, of op avontuur gaan in het vulkanische gebied van de Auvergne. Bedwing op eenzame hoogte de Iseran-pas(2770 meter!) of stort je op de steile trajecten van de Vercors. Verken de wildernis van de Ardèche of geniet van de Bois Noirs in de Auvergne, waar je het grootste moutainbikegebied van Frankrijk vindt.


Per fiets door de regio Auvergne Rhône-Alpes is een ontdekkingsreis waar iedereen vindt wat hij zoekt. Er ligt hier 2700 km aan fiets- en wandelpaden, waaronder trajecten van de EuroVélo-routes (580 km). Duizend adressen hebben het label Accueil Vélo en er zijn zes grote

mountainbikecrossings. Zeker de mythische route ViaRhôna brengt fietsliefhebbers van alle generaties en alle nationaliteiten bij elkaar.


Annecy Mountains

Het berglandschap van Annecy is een wereld vol harmonieuze landschappen. Het gebied straalt een traditionele gastvrijheid uit, geïnspireerd op de rijke Franse manier van leven. Gecombineerd met een levendige fietscultuur kun je Annecy gerust een topbestemming noemen voor de sportieve medemens.


Zowel op elektrische als gewone fietsen is het plezierig rijden op de oevers van het meer van Annecy, in het voorgebergte, het Parc des Bauges en de valleien van de Aravis. Terwijl het berghart

©IAM CYCLOSPORTIF - PLAN-BOIS - Tristan Shu - Annecy-Mountain

van mountainbikers en klimmers er sneller gaat kloppen vanwege de passen van La Colombière, Les Aravis en La Croix Fry.


De Route des Grandes Alpes door het Annecy-gebergte is een beauty: begeleid door het geklingel van koebellen voert hij je langs bergweiden en door authentieke dorpen, met overal een adembenemend uitzicht op de Mont Blanc

Annecy Mountains omvat 7 bestemmingen in de Haute-Savoie: Lac d‘Annecy, La Clusaz, Le Grand-Bornand, Manigod, Saint Jean de Sixt, Sources du Lac d‘Annecy en Thônes Cœur des Vallées.


Ardèche

Met een positief hoogteverschil van 5.569 meter en een negatief hoogteverschil van 4.000 meter is de Grande Traversée de l'Ardèche een pure uitdaging voor mountainbikers. Een elektrische fiets is bepaald geen overbodige luxe... Deze route is meer dan 315 kilometer lang en telt onderweg veertig accommodaties met het label Accueil Vélo.

Deze noord-zuidroute gaat van Annonay via Les Vans naar Bourg Saint-Andéol en volgt grotendeels de GR7 en GR4. In het noorden krijg je eerst de uitlopers van Pilat, dan het berglandschap van de Ardèche, met de beroemde Mont Mézenc en Gerbier de Jonc. Daarna brengt hij je in het hart van de Cevennen om uiteindelijk bij de Gorges van de Ardèche te eindigen.

©Dolce Via- M. Dupont

Goed om te weten: vanaf Saint-Félicien kun je aansluiten op het hoofdtraject dankzij een vijftig kilometer lange dwarsroute.

Nog een tip: plan een verfrissende pauze aan het meer van Devesset, waar je kunt zwemmen, zeilen en overnachten tussen de dennenbomen.

Voor minder veeleisende fietsroutes: https://www.ardeche-guide.com/voies-douces-d-ardeche


La Via Ardèche


Deze prettige Voie Douce biedt een afwisselende route, met onderweg volop prachtige vergezichten over de vlaktes van de zuidelijke Ardèche, het stroomgebied van de Ardèche en het berglandschap van de Cevennen. Het traject gaat over een oude spoorlijn en op dit moment zijn twee gedeeltes al helemaal af: tussen Uzer en Grospierres kun je 32 kilometer ongestoord fietsen, tussen Beaulieu en Saint-Paul-le-Jeune is inmiddels een traject van 12 kilometer klaar. Je fietst hier onder meer door een volledig gerestaureerde, veilige en verlichte oude treintunnel van ruim 900 meter lang.


De Voie Douce van La Payre


Toen in de 19e eeuw de industriële revolutie woedde in Frankrijk, was de Ardèche een voorloper. Zo opende dit dynamische departement in 1861 een spoorlijn tussen Le Pouzin en Privas, voor het transport van ijzererts uit de mijnen van het Privas-bekken. De lijn deed dienst tot 1994 en heeft nu een nieuwe functie: je kunt op het traject fantastisch wandelen en fietsen. De vele tunnels, viaducten, bruggen, bruggetjes en hydraulische elementen geven deze route een absoluut spannend karakter. Prachtig, als historisch erfgoed op deze manier een nieuwe toekomst kan krijgen.


Deze Voice Douce bestaat sinds 2018, is twintig kilometer lang en verbindt Privas met de ViaRhôna, via Le Pouzin.


La Via Fluvia


Van de Loire naar de Rhône fietsen? Het wordt mogelijk met de Via Fluvia, die dwars door de Ardèche gaat. Het eerste traject van 10 kilometer is inmiddels voltooid en loopt van Annonay naar Bourg Argental. Binnen twee jaar wordt de volledige aansluiting op de ViaRhôna een feit.

De Via Fluvia is als een reis door de tijd: dit is de wereld van de broers Montgolfier, de uitvinders van de heteluchtballon. Ook de natuurlijke omgeving is adembenemend. En omdat je hier zo zorgeloos kunt fietsen, heb je alle tijd en ruimte om ervan te genieten.De Ardéchoise: het grootste fietsevenement van Europa telt vaak zo'n vijftienduizend deelnemers. Met in 2024 een primeur: ook e-bikers zijn vanaf nu welkom!

Vertrek vanuit St-Félicien, van 12 tot 15 juni 2024.

Drôme

©L.Pascale-Drôme Attractivité

Gevarieerde en afwisselende belevenissen tussen Vercors en Provence vanaf de fiets- en wandelpaden in de Drôme. Wijngaarden, lavendelvelden, boomgaarden en ruige bergkammen, ontdek dit ideale speelterrein voor avonturiers en outdoorfans. Beginner of sportief tot in de vingertoppen, kom deze streek vol contrasten verkennen en beleef de Drôme met al je zintuigen.

Ain Tourisme

De Ain zet in op avontuur voor het hele gezin. Dit oostelijke departement - net boven Lyon - is een van de meest populaire Franse fietsbestemmingen. Want hier zijn mooie routes te over, zoals de twee fietsroutes langs de rivieren Rhône en Saône. In het hart van de Jura kruisen twee grote routes elkaar en ook kent de Ain een uitgebreid netwerk van goed bewegwijzerde secundaire wegen.


Nieuw: in het voorjaar van 2024 opent een groot gebied voor gravelbikes, met bijna 1500 km aan paden! In totaal telt de Ain 3600 km aan fietstrajecten voor het grote publiek. Voor echte fietstoppers is de beroemde Col du Grand Colombier (1501 m) een uitdaging, de pas die een iconische status kreeg dankzij de Tour de France.


Corsica


La Corse à vélo, een complete ontdekkingsreis


Of je nu een ervaren sporter bent of slechts een eenvoudige amateur: de GT20 ligt op je te wachten. Deze 'grote oversteek van Corsica' is een fietsavontuur van 600 kilometer met - niet schrikken - 10.000 meter cumulatief hoogteverschil. De route verbindt het noordelijke Bastia met het zuidelijke Bonifacio en kent twaalf afzonderlijke etappes: je kunt zelf bepalen hoever je wilt gaan, met het ontdekken van alle mythische landschappen van dit Eiland van Schoonheid.

©Sander Stock

Zoek je een echte uitdaging? Van 8 tot 12 mei 2024 vindt de Corsica Cyclo GT20 plaats, de beroemde en beruchte race die de route aflegt in vijf dagen, vijf etappes...


Liever wandelen op Corsica?

Corsica telt tien bergtoppen van 2000 meter en hoger. Een uitdagend landschap waarin grootse wandelroutes zijn bedacht. Sommige trajecten gaan 'van zee naar zee', andere combineren kust en bergen. Er is altijd een geschikte route vinden, passend bij het niveau en uithoudingsvermogen van je gezin of wandelgroepje.


Trailrunners kunnen tussen 4 en 6 juli ontdekken wat ze waard zijn, tijdens de Restonica Trail by UTMB die als start vanuit de plaats Corte!Corsica Ferries Wij verzorgen het vervoer per ferry naar Corsica vanaf Nice en Toulon. Vandaag de dag bieden wij een vloot van 13 schepen en tot wel 45 overtochten per dag naar Corsica! www.corsicaferries.com©Parc naturel régional de Corse

Parc Naturel Régional de Corse

Hier zijn er zeven routes en hikes te vinden die voor de minder ervaren fietser en wandelaar goed te doen zijn: Mare a Mare, Mare e Monti en de Transhumance route waardoor je Corsica van een andere kant kunt ontdekken.

Doorkruis bossen, dorpen en lange kustwegen. Deze in het oranje (of paars voor de Transhumance route) gemarkeerde routes zijn het gehele jaar door geopend met een gemiddeld vijf uur durende route per dag.

Langs deze route zijn er verschillende accommodaties te vinden in pittoreske dorpjes.
West Corsica Een bestemming met wilde kusten en toppen, bergen en mythische bossen. West Corsica is het meest wilde gebied van Corsica, met de UNESCO bezienswaardigheid van het eiland: la réserve de Scandola, les Calanques de Piana et le golfe de Girolata. Op het westelijk deel van Corsica vind je wel 120 km aan kustlijnen, stranden, kreken, rivieren en beekjes, bossen,

meren, en beschermde natuurgebieden waar je diverse sportieve of gezinsactiviteiten kunt

©Rando Girolata - Nico Robert

ondernemen. Zoals bijvoorbeeld wandelingen met le Mare e Monti of etappes van de GR20, ontdek de gorges de la Spelunca, ga canyoningen, fietsen met de GT20, paardrijden, watersporten of vissen. Ook kan je de lokale producten, kunst en nijverheid ontdekken; er is een rijk aanbod aan cultureel en religieus erfgoed.
©Guillaume Robert Famy

La Voie Bleue Ohlala! Een heerlijke fietsroute (700 km) van de Frans-Luxemburgse grens tot aan Lyon. Het traject gaat grotendeels over goed begaanbare fietspaden met maar weinig klimmen en dalen. La Voie Bleue brengt je door de mooiste bossen, weidelandschappen en wijngaarden. Wie graag stedentrips maakt kan onderweg zijn hart ophalen in Metz, Nancy, Chalon-sur-Saône, Mâcon en Lyon. Een geweldig idee kortom voor een actieve vakantie.
0 opmerkingen

Comments


bottom of page