top of page
Logo-2024_NL.png

Les Montagnes du Jura, een ontdekkingsreis

Bijgewerkt op: 19 dec. 2023

Een wonderschoon Frans berglandschap tussen de Bourgogne en Zwitserland, dat per trein en auto goed bereikbaar is: de grootse Montagnes du Jura hebben alles in huis  voor mensen die willen genieten in de vrije buitenwereld.


©Benjamim Becker - BFC Tourisme


Je vindt er volop fiets- en wandelpaden - voor meer of minder uitgebreide tochten - die je tot in alle uithoeken van het gebied brengen.

 

In alle seizoenen een top bestemming

In de lente en in de zomer vult het landschap zich met wandelaars en fietsers. De herfst is hét seizoen om de focus ook te leggen op de wijnen en de heerlijke keuken in dit altijd levendige berggebied.


Wie Jura zegt, zegt kaas! Ga maar eens kijken in het museum Maison du Comté of in het Fort Saint-Antoine, een oud fort waar 100.000 comté-kazen rustig liggen te rijpen. Maar ook op veel andere plaatsen in de Montagnes du Jura is het kaas wat de klok slaat.

 

En vlak de vleeswaren niet uit. Je herkent in het landschap al snel de tuyés, de speciale schoorstenen van huizen waar vlees werd of wordt gerookt. Test de Franse rookworsten Morteau en Montbéliard maar eens, daar kan de Hema een puntje aan zuigen! Ook het regionale runderrookvlees - de brési - is top.

 

Op veel plaatsen kan je kaasmakerijen en vleesrokerijen bezoeken. Ook onvergetelijk is de 48 kilometer lange Route van de Absint, in het grensgebied van Frankrijk en Zwitserland. Of volg de zoutroute Via Salina. De Jura is Frankrijks kleinste wijnregio die je leert kennen door te voet of per fiets de route  l’Echappée Jurassienne te kiezen.

 


©Laurent CHEVIET-Doubs Tourism en ©Ron Jacobs - BFC Tourisme


Op pad zoals jij dat wilt 

In de Montagnes du Jura kan je heel eenvoudig meerdaagse tochten samenstellen:  

-          La Grande Traversée du Jura doorkruist de regio van noord naar zuid en heeft trajecten voor wandeltochten maar telt ook 400 kilometer paden voor de fiets, mountain- of gravelbike die zeven verschillende routes mogelijk maken, met onderweg geschikte overnachtingsplaatsen en eventueel bagagevervoer.


-          La Via Francigena is een van de oudste pelgrimsroutes naar Rome. Een traject van 108 kilometer gaat door de  Montagnes du Jura. 

-          La Via Salina oftewel de Zoutroute is een fietstraject van 130 kilometer.  Hij begint in Arc-et-Senans (een UNESCO-werelderfgoed) en eindigt in Les Fourgs, in de Haut-Doubs. Er is een afgeleide route voor wandelaars mogelijk.         

-          Een deel van de EuroVelo6 loopt van Montbeliard in het noorden tot Dole in het zuiden: lekker comfortabel 175 kilometer afzakken langs de rivier de Doubs.            

-          Vélo & Fromages: vier rondritten door de smakelijkste streken!


-          De Route de l'Absinthe: een Frans-Zwitserse tocht tussen Pontarlier en Noiraigue van 48 kilometer, met als thema de ooit verboden sterkedrank absint. Het spannende verhaal wordt onderweg duidelijk op twintig interessante adressen, waaronder distilleerderijen, drogerijen en musea.

 

Nieuw:

-          Een netwerk van knooppunten dat iedere fietser in staat stelt om zelf heel gemakkelijk de beste fietsroute uit te stippelen.

-          La Halte langs La Grande Traversée du Jura: een pleisterplaats met een schuilhut, een vlonder voor een tent en een zaagseltoilet. 


Hieronder een document speciaal voor de Nederlandse reisprofessionels, met meer details over het aanbod van onze partners en hun contactgegevens:

Global presentation Jura Mountains
.pdf
Download PDF • 8.48MB

Meer informatie?

Voor meer informatie over de Montagnes du Jura: https://nl.montagnes-du-jura.fr/

Jouw contactpersoon: v.beigenger@bfctourisme.com 

Graag tot ziens in de Montagnes du Jura!
0 opmerkingen

コメント


bottom of page