top of page
Logo-2024_NL.png

Lyon: een ideale Franse stad

Bijgewerkt op: 7 mei 2019


Lyon is qua omvang Frankrijks tweede stedelijke gebied. Maar de stad staat onbetwist op nummer 1 als het gaat om de traditionele Franse manier van leven, eten en genieten! En dat maakt Lyon een heerlijke bestemming voor bezoekers uit alle landen.


Rijk aan werelderfgoed

Een wandeling door Lyon is als een reis door de tijd. Iedere wijk heeft zijn eigen interessante architectuur. In Fourvière springen de romaanse details in het oog, terwijl de geheimzinnige steegjes en passages - traboules - in Vieux-Lyon uit de renaissance stammen. Op het elegante Presqu’île wordt nu al twee millennia lang gebouwd, terwijl de nieuwe wijk Confluence juist een symbool is van de meest moderne creaties.


De hoofdstad van de Franse keuken

Al eeuwenlang trekt Lyon bezoekers vanwege zijn formidabele keuken. De afgelopen eeuw was het de grote chef Paul Bocuse die Lyon defintief wereldberoemd maakte als hoofdstad van de Franse gastronomie. Lyon telt meer dan 4.000 restaurants, van typische, eenvoudige bistro’s - bouchons - tot beroemde sterrenrestaurants en dynamische adressen waar jonge, geïnspireerde chefs hun eigen keuken aan het bedenken zijn.

Lyon is echt een proefkeuken waar de gastronomie zich permanent verder ontwikkelt.


Een levendige culturele agenda

Lyon heeft top musea, waaronder het Musée Lumière - over de broers Lumière, de uitvinders van de film - en het Musée des Tissus, over de tweeduizend jaar oude textielgeschiedenis van de stad. Ook de evenementenkalender biedt het hele jaar door iets interessants, zoals dansfestivals en de tweejaarlijkse expositie van hedendaagse kunst.


En anders? Lekker shoppen!

Voor shop-a-holics is Lyon de place to be! Alle grote merken hebben er een mooie winkel en op het Presqu’île zijn veel trendy zaakjes en boetieks neergestreken: de bakermat van menige modeontwerper. In de heuvels van Croix-Rousse zitten weer andere jonge designers: zij blazen hier de historische zijde-industrie van Lyon nieuw leven in. In musea en via workshops leer je alles over dit unieke lokale ambacht.


Het Fête des Lumières

Een eerste ‘feest van de lichtjes’ werd georganiseerd op 8 december 1852. Inmiddels is dit lokale festival uitgegroeid tot een internationaal event, dat 1,8 miljoen bezoekers trok in 2018, waaronder zeker 100.000 buitenlandse toeristen.
0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page