top of page
Logo-2024_NL.jpg

Nieuw rondom Franse gastronomie & wijn

Bijgewerkt op: 17 jun. 2022

Vallei van de Gastronomie

Sinds 2010 staat de Franse gastronomie op de immateriële Werelderfgoedlijst van Unesco. En terecht want in Frankrijk staat gastronomie voor passie, respect voor de natuur en lokale producten, innovatie, kennis & know how. Een leuke insteek om een regio te leren kennen zeker nu de klant van vandaag graag bijzondere ervaringen zoekt, authenticiteit, natuur en cultuur met een vleugje duurzaamheid. Met dit gedachten ontstond de Vallei van de Gastronomie, een culinaire route van 620 km, die de natuurlijke en vruchtbare valleien van de Saône en de Rhône tot aan de Middellandse Zee promoot aan de hand van de gastronomie, cultuur en natuur. Hierlangs kan men in talloze restaurantjes in verschillende steden en dorpen smullen van de regionale lekkernijen. Bezoek lokale producenten, (wijn)boeren, doe mee aan een (wijn)proeverij, kookcursus of gourmet walk, combineer speleologie met wijnproeven, en nog veel meer. Leuk voor gezinnen met kinderen, groepen en stellen. De route legt de focus op delen, gezelligheid en vrijgevigheid.


Het Cité Internationale de la Gastronomie et du Vin de Dijon

Een van de steden die onderdeel uitmaakt van deze smakelijke vallei, is Dijon, ‘het referentiecentrum voor de cultuur van de wijnstok en de wijn’. Begin mei opende hier het langverwachte Cité internationale de la Gastronomie et du Vin haar deuren, op een terrein van 6,5 hectare vlak bij de historische binnenstad. Het veelzijdige centrum is een ode aan de Franse wijn en gastronomie.

Met maar liefst 1750 m² aan tentoonstellingsruimte, in een mix van nieuwe en oude gebouwen is er genoeg te beleven voor wie van wijn en lekker eten houdt. Wat staat er allemaal op het menu? Permanente en tijdelijke tentoonstellingen, winkelen bij de speciaalzaken in het Village Gastronomique, alles over wijn ontdekken in de Cave de la Cité (met wijnen uit de hele wereld). In de Cuisine Expérimentielle worden kookdemonstraties en evenementen georganiseerd, maar je kunt de ruimte ook inzetten voor zakelijke bijeenkomsten. Wie zich wil bekwamen in zijn/haar kookkunsten kan terecht bij de nieuwe Ferrandi kookschool en bij de Ecole des Vins boek je eenvoudig een wijnproefcursus.


Het internationale centrum voor gastronomie en wijn ligt bovendien aan de Route des Grands Crus. Deze route van ongeveer 60 km loopt van Dijon naar Santenay, en komt langs plekken waar acht van de tien duurste wijnen worden gemaakt. Een echte aanrader voor wijnliefhebbers.Fotocredits: CIGV Dijon_18fev22©Francois Weckerle, Domaine de la Cras ©Ville de Dijon, Quenelle de Brochet sauce Nantua ©Julien Bouvier, Fietsen wijngaarden Santenay©Alain_DOIRE__BFC_Tourisme

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Комментарии


bottom of page