top of page
Logo-2024_NL.png

Start campagne #ExploreFrance 2022

Atout France en de 13 Franse regio’s bundelen hun krachten ter promotie van Frankrijk

Na een zeer succesvolle samenwerking in 2021, slaan Atout France en de dertien regionale VVV-kantoren van continentaal Frankrijk opnieuw de handen ineen. Doel is de Europese toerist te stimuleren toch vooral – weer – te kiezen voor Frankrijk. Ze weten zich gesteund door een grote kring van bedrijven uit de sector die meewerken om Frankrijk via de campagne #ExploreFrance 2022 te profileren als het ideale land voor een buitenlandse vakantie. Zeker als het gaat om duurzaam toerisme.

Tegen een achtergrond van internationale spanningen en de nog altijd onzekere gezondheidssituatie wil de Franse toerismesector zich inspannen om hun activiteiten, die de afgelopen twee jaar zijn getroffen door de gevolgen van de coronapandemie, een nieuwe impuls te geven.

Het effect van de gezondheidscrisis en economische crisis op de internationale clientèle was enorm, maar het Franse toerisme heeft minder geleden onder de effecten van de COVID-19-pandemie dan andere bestemmingen. Qua omzet groeide vorig jaar namelijk Frankrijks marktaandeel ten opzichte van de andere landen in de Europese Unie: was dit de afgelopen vijf jaar ongeveer 15%, eind september 2021 was het marktaandeel 18,1%. Zo werd Frankrijk tijdens de pandemie de nummer 1 bestemming in Europa wat betreft inkomsten uit buitenlands bezoek.

Het waren voornamelijk Europese bezoekers die vanaf begin 2021 als eersten Frankrijk weer wisten te vinden en de cijfers groeiden iedere maand verder door. De Banque de France becijfert dat in 2021 de zeven voor Frankrijk belangrijkste Europese markten 24% meer besteedden in vergelijking met met 2020. De conclusie mag zijn dat veel Europese toeristen oprecht blij waren weer te kunnen genieten van Frankrijk en zijn art de vivre, cultuur, landschappelijk schoon en het vernieuwde aanbod dat aansluit op het groeiende belang dat reizigers hechten aan duurzaam toerisme.

> #ExploreFrance – De Europese toerist laten ontdekken wat Frankrijk zo eigen maakt

Tegen een achtergrond van enorme concurrentie in de vakantiebranche die sterk wordt beïnvloed door ontwikkelingen op het gebied van geopolitiek en gezondheid, is het voor Frankrijk belangrijk onder de aandacht te blijven van de toerist door het land neer te zetten als een uitnodigende en veilige bestemming. Daarom bundelen Atout France, de VVV-kantoren van de 13 regio’s en bedrijven uit de sector hun krachten door middel van een nieuwe Europese campagne.

Mensen hebben meer dan ooit behoefte aan gezelligheid, rust en de belangrijke dingen in het leven. En dat is waar de campagne #ExploreFrance 2022 om zal draaien.

In de campagne gaat veel aandacht uit naar innovatieve concepten op het gebied van slow tourism, levenskunst à la française, gezellig samenzijn en het ontdekken van de natuur, de pracht van het Franse erfgoed en de eeuwigheidswaarde van ouderwets vakmanschap. En nog meer dan in de campagne van vorig jaar ligt in 2022 het accent op duurzaam toerisme.

De campagne, die begin april van start gaat, richt zich op tien Europese markten: Nederland, Duitsland, België, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Italië, Spanje, Denemarken, Zweden en Oostenrijk. Samen waren deze tien landen in 2021 goed voor 42 miljoen buitenlandse toeristen in Frankrijk, met de Duitse, Belgische en Britse bezoekers in de top drie.
> De opbouw van de campagne

De publiekscampagne bestaat uit drie onderdelen:

1. Een inspirerende beeldcampagne die een totaaloverzicht biedt van Frankrijk als topbestemming. Deze visuele aanpak brengt de toerist op nieuwe ideeën die aansluiten bij wat diegene zoekt in een perfecte vakantie. Dit onderdeel van de campagne start begin april.

2. Een vervolgtraject waarin de VVV-kantoren van de dertien regio’s specifiek hun eigen bestemming kunnen promoten. Hierbij is volop ruimte voor interregionale samenwerking.

3. Partnerschappen met het bedrijfsleven, met name in de vervoers- en distributiesector, om boekingen te genereren. Deze campagne bevordert de verkoop van producten, zoals reis+verblijf-deals.

In 2021 werd al succesvol samengewerkt met meer dan dertig grote bedrijven en dit jaar komen daar nieuwe partners bij als Accor, öBB, Thalys, Viajes El Corte Ingles en Brittany Ferries.

Ook Tripadvisor sluit zich aan: het investeert in 2022 volop in de campagne met doelgerichte aandacht voor Frankrijk op de website en een specifiek communicatieplan. Atout France en Tripadvisor tekenden hierover een intentieverklaring tijdens de Destination France-conferentie in november 2021. Expedia gaat eveneens extra inzetten op de Franse markt in samenwerking met Atout France en zijn partners.

Digitale media krijgen prioriteit. In de tien Europese markten zullen de teams van Atout France zich volop bezighouden met het verwerven van sterke webposities en het actief influencen via social media.

Daarnaast zullen deze teams veel werk maken van het benaderen en informeren van touroperators, reisorganisaties en media. Net als vorig jaar zullen veel persevenementen worden georganiseerd, zoals rond de Europese week voor duurzame ontwikkeling (september 2022), om in de tien doelgroeplanden het Franse aanbod op het gebied van duurzaam toerisme onder de aandacht te brengen. Ook staan er zo’n vijftig persreizen en dertien influencerreizen op de agenda.

In eerste instantie richt de campagne zich op de lente en de zomer, en later op de nazomer en de herfst. Indien nodig kan de campagne snel worden aangepast als de situatie in de verschillende landen daarom vraagt.

De grootschalige samenwerking rond deze campagne heeft gezorgd voor een bundeling van mankracht en financiële middelen. In totaal zal zo’n 10 miljoen euro worden geïnvesteerd door de Franse regering (via Atout France), de 13 Franse regionale VVV-kantoren en het bedrijfsleven samen.

Atout France spreekt hiervoor een gedeelte van de middelen aan die het heeft ontvangen in het kader van het Plan Destination France dat tot doel heeft om Frankrijk bij zowel toeristen als investeerders te promoten.

Wat is nieuw aan de campagne 2022:

  • Frankrijk bouwt zijn imago als duurzame vakantiebestemming verder uit

  • Meer focus op pakketreizen door meer samenwerking met het bedrijfsleven, met name de online reisaanbieders.

  • Hernieuwde aandacht voor de kenmerken van de bestemming Frankrijk en dan vooral voor de Franse levenskunst

> Nieuwe partnerschappen dankzij Plan Destination France

Om de extra zware concurrentie in de reiswereld het hoofd te bieden, is het essentieel dat alle acteurs in het Franse toerisme nog hechter gaan samenwerken zodat de bestemming Frankrijk boven aan de lijst blijft staan bij de consument. Daarom werkt Atout France naast de campagne #ExploreFrance 2022 met diverse partners aan projecten, in het kader van het Plan Destination France, om het Frans toeristisch aanbod te versterken op het gebied van monitoring, marktonderzoek, innovatie en de transitie naar duurzamer toerisme.

Doordat Atout France en zijn partners gezamenlijk optrekken op verschillende terreinen heeft Frankrijk een belangrijke voorsprong ten opzichte van de concurrentie in de strijd om de toerist. Ook werkt het in het voordeel van de transformatie van de toeristische sector: Frankrijk als groene vakantiebestemming met een groter concurrentievermogen en een nog grotere aantrekkelijkheid.De vertegenwoordigers van Atout France en de 13 regio's op de foto.

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page