top of page
Logo-2024_NL.png

Nieuw - Grotte Cosquer in Marseille


Villa Méditerranée© Stefano Boeri-Région Provence-Alpes-Côte d’Azur _ KR

Op 4 juni jl opende in het Villa Méditerranée, naast het Mucem in Marseille, de levensechte replica van Grotte Cosquer. Daarmee is de stad een absolute must see rijker.

Deze unieke préhistorische grot van 30.000 jaar oud, werd in 1985 bij toeval ontdekt door Henri Cosquer in de Calanques bij Marseille op 37 meter onder zeeniveau. Hij bevat meer dan 500 rotstekeningen en gravures van tussen de 19.000 en 30.000 jaar oud van mensen (handen) en dieren (oerossen, paarden, maar ook pinguins) en is daarom van grote historische waarde. Het is voor zover bekend de enige onderwatergrot met prehistorische tekeningen ter wereld.

Na een tweede bezoek van Henri met een expert begin jaren 90 werd de vondst erkend en al snel als historisch monument geklasseerd. Jaren van onderzoek volgden zodat er een 3D reconstructie gemaakt kon worden.

Enige probleem was dat de oorspronkelijke grot heel moeilijk toegankelijk is. Mede door het stijgende zeewater dreigde de grotkunst bovendien verloren te gaan. Reden te meer om deze unieke vondst in de vorm van een replica aan een breed publiek te laten zien.


Museum Cosquer Méditerranée Als locatie viel de keuze al snel op Villa Méditerranée in de haven dat toevallig leeg stond. Het gebouw is al net zo bijzonder als zijn buurman (Mucem) en heeft qua vorm nog het meeste weg van een duikplank. Net als de grot zelf staat het gebouw in het water.

Via een loopbrug over het water betreed je eerst de duikclub van Henri Cosquer, voor een kijkje in het leven van een diepzee duiker. Dan neem je de lift en middels geprojecteerde beelden duik je als het ware 37 meter onder water. Bij aankomst op de onderzeebasis (2 verdiepingen lager) stap je in een 6-persoons elektrisch verkenningsvoertuig (van Nederlandse makelij) en laat je je in ruim een half uur door de replica van de grot rijden. Onderweg luister je naar de audiotour voor uitleg in het Nederlands en lichten de bezienswaardigheden automatisch op, voor het echte grot gevoel. Aan het eind kun je de 8 minuten durende film over de ontdekking van de grot en de jaren van onderzoek bekijken. Daarna keer je terug naar het daglicht, naar de 3e verdieping voor het laatste onderdeel van Cosquer Méditerranée: een tour door de Galerie de la Méditerranée, gewijd aan onze prehistorische voorouders, hun leefwijzen en de dieren die toen leefden.

Voor een drankje of maaltijd kun je er terecht in café – restaurant Le France, (of op het terras), eveneens een replica van de bar die Henri met zijn vrienden graag bezocht in Cassis.


Locatie voor zakelijke evenementen

Voor zakelijke evenementen is er een amfitheater, 4 vergaderzalen en een Atrium van 275m² af te huren, als ook restaurant Le France met het fijne terras.
Fotocredits: Grotte Cosquer verkenningsvoertuig en dieren© Patrick Aventurier, détail katachtige©Kleber Rossillon et Région Provence-Alpes-Côte d'Azur, reconstructie pinguin©Laurent Teisseire, reconstructie grottekening© Kleber Rossillon & Région PACA-Côte d’Azur Sources 3D MC

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page