top of page
Logo-2024_NL.png

Nu open: de Cité des Climats et Vins de Bourgogne

ÉÉN UNIEKE BELEVING OP DRIE LOCATIES ROND HET WIJNERFGOED


In de Bourgogne-Franche-Comté zijn nu de Cité des Climats et Vins de Bourgogne geopend: 3 locaties waar je alles leert over de ‘climats de Bourgogne’, de kleine percelen met wijn die de regio beroemd hebben gemaakt en waarvan sommigen zelfs op de UNESCO werelderfgoedlijst geplaatst zijn.

In Beaune vind je het belangrijkste informatie centrum, gevestigd in een prachtig nieuw gebouw, gemaakt van natuurlijke materialen, zoals o.a. hennepbeton en lokaal natuursteen. De gedraaide vorm refereert aan het opbinden van de wijnranken. Op 21 m hoogte geniet je daar van een prachtig uitzicht over de wijngaarden.

Ook het gebouw in Macon is hoog en heeft de vorm van een wijnpers. Daar ontvouwt een panoramisch uitzicht op 17 m hoogte op de oevers van de Saône. De locatie in Chablis is dan weer deels gevestigd in een 12e eeuwse wijnkelder met een prachtige nieuwe aanbouw van natuurlijke materialen.


Zintuigelijk parcours, proeverijen, workshops, cursussen en nog veel meer

Op alle locaties wordt een beroep gedaan op de zintuigen van de bezoekers om meer over Bourgogne wijnen te leren. Je volgt overal een parcours in etappes waar je de aroma’s kunt ruiken, en de materialen kunt voelen die al eeuwenlang gebruikt worden. Je leert meer over hoe de wijnen gemaakt worden en hoe de druivenrassen pinot noir en chardonnay zich in de loop der tijd hebben aangepast. Voor kinderen zijn er aangepaste parcours.

Na afloop volgt er een kleine proeverij van een selectie van Bourgognewijnen, of druivensap voor wie geen alcohol drinkt, die je er kunt kopen. Tevens kun je er korte workshops van 45 minuten volgen en oenologiecursussen. Voor groepen zijn ook rondleidingen mogelijk. Op de websites vind je het programma terug met (thema)rondleidingen, voorstellingen en tijdelijke exposities.


Geweldige MICE locatie

Het is ook mogelijk om deze bijzondere gebouwen in te zetten als locatie voor een zakelijk evenement: een seminar, vergadering of teambuilding. Of meld je aan voor de afterworks. Vul het contact formulier op de website in en vertel wat je precies zoekt.

Na afloop kun je nog een bezoek brengen aan wijnboeren of wijnkelders in de omgeving of lekker fietsen tussen de wijngaarden. Vergeet niet een bezoek te brengen aan de beroemde Hospices de Beaune of volg een stukje van de Grands Crus route, de toeristische wijnroute langs onder meer het dorpje Gevrey-Chambertin, waar maar liefst 9 grands crus vandaan komen, het mytische kasteel Clos de Vougeot en de glooiende wijngaarden van Meursault.


Aanraders voor overnachtingen in de betreffende steden:

- in Beaune is dat het Greet Hotel, dat gunstig ligt bij de wijngaarden.

- in Macon is dat in l’Hotel Panorama 360°, een charme hotel**** midden in de stad dat in het voormalige postkantoor is gevestigd.

-in Chablis is dat l’Hotel du Vieux Moulin, zoals de naam aangeeft gevestigd in een 18e eeuwse molen


Meer informatie:


Fotocredits: Cité in Beaune©Siz-Ix Architects, Cité in Chablis©Correia_Architectes-Emmanuel_Correia, Cité in Macon©Antoine-Martel-Photographe

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page